Sindromul Cupei Mondiale. Psihiatru: Fotbalul poate salva viețile fanilor sau îi poate împinge la sinucidere, poate stimula sau poate scufunda piețele bursiere

Urmărind Cupa Mondială FIFA începi să ai un sentiment de irealitate tot mai puternic scrie Wired
Urmărind Cupa Mondială FIFA începi să ai un sentiment de irealitate tot mai puternic scrie Wired
6 decembrie 2022, 15:46

Redăm argumentele psihiatrului.

***

Cel mai urmărit eveniment sportiv din lume inspiră reacții pasionale și emoționale ca niciun altul. Acesta poate salva viețile fanilor de fotbal sau îi poate împinge la sinucidere, poate stimula sau poate scufunda piețele bursiere și activitatea economică și poate determina investitorii să se comporte irațional, mai ales dacă echipa lor pierde.

Fiind cel mai popular sport din lume, fotbalul este adesea un pilon al identității naționale și o sursă de mândrie colectivă. Acesta este motivul pentru care Cupa Mondială poate declanșa emoții intense într-un mod în care niciun alt mega-eveniment sportiv nu o poate face. Turneul din acest an din Qatar nu este cu nimic diferit.

Cupa Mondială din 1998, care a avut loc în Franța, este instructivă. Un studiu din 2012 a identificat o scădere semnificativă a ratei sinuciderilor în Franța în timpul turneului care a durat o lună și o scădere dramatică de 19,9% în zilele care au urmat meciurilor echipei franceze. Franța a câștigat în cele din urmă acea cupă, dar nu este nevoie ca echipa cuiva să câștige pentru a provoca un răspuns emoțional.

Un studiu din 2015 a constatat o schimbare substanțială a raportului dintre nașterile de bărbați și cele de femei la nouă luni după meciurile din 2010 din Africa de Sud, schimbare pe care cercetătorii au pus-o pe seama creșterii activității sexuale în timpul turneului. Iar în Brazilia atacurile de cord au crescut în timpul Cupei Mondiale din 1998, 2002, 2006 și 2010, în special în zilele în care a jucat echipa braziliană.

În mod similar, mai multe studii au constatat că turneele internaționale de fotbal pot afecta semnificativ piețele. Un studiu din 2016 a constatat că performanțele echipei Italiei au influențat randamentele bursiere interne. Victoriile sportive la nivel național, au concluzionat autorii, pot produce un sentiment de euforie în rândul investitorilor. Pierderile, pe de altă parte, tind să deprime investitorii, în special investitorii de retail neinstituționali. Un alt studiu a arătat că pierderile tind să aibă un impact negativ mai mare asupra piețelor bursiere în țările cu echipe naționale relativ mai de succes, cum ar fi Spania și Regatul Unit. În țările cu echipe cu un succes moderat, precum Chile și Turcia, apetitul pentru risc al traderilor a crescut după o victorie.

Este posibil ca așteptările să aibă ceva de-a face cu acest lucru. Este posibil, au concluzionat autorii ultimului studiu, ca pierderile să fi avut un efect mai mare în Spania și în Regatul Unit, deoarece fanii locali ai fotbalului s-au obișnuit ca echipele lor naționale să câștige. Cu alte cuvinte, cu cât te aștepți mai mult ca echipa ta să piardă, cu atât te va înveseli mai mult atunci când va câștiga și viceversa. Judecând după reacțiile lor sălbatice, saudiții au fost în mod clar înveseliți de victoria uimitoare a echipei lor împotriva Argentinei.

Fotbalul poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra percepțiilor economice. Un studiu din 2006, bazat pe sondaje telefonice efectuate a doua zi după fiecare meci jucat de echipa națională a Germaniei în timpul Cupei Mondiale din acel an, a constatat că performanțele mai bune decât se așteptau ale echipei au sporit încrederea în rândul germanilor. Potrivit autorilor, aceste constatări confirmă faptul că factorii psihologici determină o mare parte din activitatea economică. Principalul susținător al acestui punct de vedere a fost economistul britanic John Maynard Keynes, care a anticipat în mod faimos efectul de piață al comportamentului mulțimii, notând că „adesea poate fi de folos celui mai înțelept să anticipeze psihologia mulțimii, mai degrabă decât tendința reală a evenimentelor, și s-o maimuțărească.”

Observația lui Keynes potrivit căreia speculatorii financiari isteți ar putea profita de pe urma iraționalității pieței determinate de psihologia mulțimii este susținută de un studiu din 2010 care a examinat efectul Cupei Mondiale de fotbal asupra pieței bursiere din SUA. Deși nimeni nu poate prezice rezultatul fiecărui meci de fotbal, autorii au identificat o tendință constantă pe care investitorii isteți ar putea să o exploateze: deoarece o mare parte a investitorilor dintr-o anumită țară dețin acțiuni americane, efectul negativ asupra pieței respective este mai pronunțat. Ei au constatat că randamentul mediu al pieței americane în timpul Cupei Mondiale a scăzut cu 2,6%, comparativ cu o creștere medie de 1,2% în perioadele comparabile. Pe măsură ce numărul țărilor care pierd crește, efectul agregat asupra pieței bursiere americane devine mai mare, ceea ce duce la o încetinire a pieței.

Având în vedere această tendință, investitorii isteți ar putea dori să își reducă expunerea la acțiuni americane în perioada Cupei Mondiale FIFA. Însă dacă mulți investitori adoptă această strategie și își reduc simultan expunerea la acțiunile americane, scăderea pieței ar putea deveni o profeție care se autoîmplinește. O altă posibilitate ar fi să se vândă acțiunile chiar înainte de începerea meciurilor, dar acest lucru nu ar face decât să agraveze scăderea prețurilor și ar putea chiar să precipite scăderi mai devreme.

Este puțin probabil ca iraționalitatea pieței indusă de Cupa Mondială să dispară prea curând. Motivul este faptul că fanii fotbalului sunt insensibili la faptul incontestabil că, indiferent de echipele pe care le susținem și indiferent de cât de mult succes au, toate vor pierde în mod inevitabil pe termen lung.

Dar atunci când echipa ta reușește imposibilul, așa cum a făcut Japonia când a învins Germania și Arabia Saudită când a învins Argentina în turneul din acest an, euforia ulterioară face ca toate acele decenii anterioare de umilință să merite. Această speranță pentru un miracol este cea care îi determină pe fanii sportului, pe investitori, pe alegători și pe cei care plănuiesc să aibă copii sau se logodesc pentru a se căsători. Nimic din toate acestea nu este rațional. Dar face parte din ceea ce face ca viața să fie la fel de frumoasă ca „jocul cel frumos”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

VIDEO. Un fotbalist a murit după ce a fost lovit de fulger pe teren