Sindicatul grefierilor îl contrazice pe Augustin Lazăr: "Nu grefierii întocmesc dosarul de candidatură pentru funcția de procuror general"

Sindicatul grefierilor din România a acuzat miercuri seara că profesiei de grefier îi sunt aduse ”grave prejudicii de imagine” dupa ce Augustin Lazăr a recunoscut existenta în dosarul lui de candidatură a unei rezolutii de clasare într-un dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, dar că aceasta a fost introdusă de o grefieră. "Nu grefierii întocmesc dosarele de candidatură. Acestea au caracter personal", se arată în comunicatul sindicatului.

01 Noiembrie 2018, 08:53 (actualizat 01 Noiembrie 2018, 11:46) |
Sindicatul grefierilor îl contrazice pe Augustin Lazăr

Comunicatul Sindicatului grefierilor vine după ce procurorul general, Augustin Lazăr, l-a acuzat pe ministrul Justiției că exploatează o eroare de grefă atunci când susține că el a fost cel care a dat o rezoluție de clasare într-un dosar care îl viza pe Klaus Iohannis, în realitate rezoluția purtând numele unui alt procuror – Cristian Lazăr.

Comunicatul integral al Sindicatului grefierilor:

Având în vedere informațiile apărute în presă, cu privire la „eroarea de grefă” care a stat la baza întocmirii dosarului profesional pentru depunerea candidaturii pentru funcția de Procuror general al României, la solicitarea membrilor, în vederea apărării reputației profesiei acestor categorii profesionale, înțelegem să facem următoarele precizări:

Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuțiile grefierilor nu se regăsește vreo atribuție în ceea ce privește întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcții de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier.

Dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii.

Identificarea unei presupuse „erori de grefă” pentru a justifica includerea unor înscrisuri în dosarul profesional care a stat la baza depunerii candidaturii pentru ocuparea funcției de conducere în discuție, aduce grave prejudicii de imagine profesiei de grefier, față de care înțelegem să tragem un semnal de alarmă factorilor decidenți, pentru a nu mai folosi această profesie ca instrument în lupta actuală dintre cele două ministere.

Nu este însă prima dată când procurorul general al României  găseşte ca scuză "greşeala unui grefier".  Tot o "greşeală" a fost şi pe data de 20 martie 2018, atunci când grefiera a multiplicat Protocolul secret din 2009 şi l-a trimis la Ministerul Justiţiei fără ultimele două pagini care se "lipiseră" de exemplarul trimis la CSM. Pe ultima pagină dintre cele două se găsea semnătura procurorului general al României, Augustin Lazăr.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 21°C
IASI 18°C 20°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 15°C 17°C
CRAIOVA 17°C 20°C
BRASOV 12°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI