Sindicatele din penitenciare, negocieri la Ministerul Justiției. Vor fi cumpărate camere de corp pentru gardieni

9 februarie 2018, 08:55

Măsura cumpărării camerelor de corp vine după scandalul de la spitalul penitenciar Rahova, în care 8 gardieni au fost arestați sau plasați în arest la domiciliu pentru că ar fi bătut și torturat deținuții.

Potrivit sindicaliștilor din penitenciare, este nevoie de 1.000 de astfel de camere de luat vederi.

Camerele îi vor descuraja pe deținuții sau pe gardienii agresivi, a explicat liderul sindical Sorin Dumitrașcu.

ACTUALIZARE Reprezentantanții sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor au sosit vineri dimineață la Ministerul Justiției pentru negocieri cu ministrul Tudorel Toader. „Domnul ministru s-a trezit astăzi la ora 06.00, a scris pe Facebook o grămadă de lucruri pe care le-ar fi făcut pentru sistemul penitenciar. La 08.30 ne-a sunat și ne-a invitat la o întâlnire”, a subliniat Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat astăzi, pe Facebook, măsurile luate de Ministerul Justiţiei în perioada februarie-decembrie 2017 pentru dezvoltarea sistemului penitenciar.

El precizează, printre altele, că în bugetul pe anul în curs au fost alocate fonduri pentru lucrări de investiţi în vederea creării a peste 5.000 noi locuri de detenţie în perioada 2019-2023.

ACTUALIZARE „Având în vedere că ministrul Justiţiei refuză dialogul, iar problemele din penitenciare continuă să rămână nerezolvate, vineri, la ora 10:00, vom fi prezenţi la sediul Ministerului Justiţiei cu o listă de revendicări pentru ministrul Tudorel Toader. Solicităm ministrului Justiţiei rezolvarea urgentă a problemelor legate de condiţiile de lucru improprii, deficitul de personal şi plata orelor suplimentare nerecuperate”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, citat de Agerpres.

Potrivit sindicaliștilor, condiţiile de lucru din penitenciare au rămas la fel de improprii pe cât sunt cele de detenţie. „Nu doar deţinuţii, ci şi personalul penitenciarelor are dreptul la un tratament decent din partea autorităţilor”, atrage atenţia FSANP.

Deficitul de personal este de aproape 40%, iar sindicaliştii îl acuză pe ministrul Justiţiei că ţine din octombrie la sertar Memorandumul privind scoaterea la concurs a funcţiilor vacante. „Având în vedere că recenta suplimentare cu 1.000 de funcţii a statelor penitenciarelor este doar pe hârtie, posturile nefiind bugetate, cerem deblocarea concursurilor şi finanţarea posturilor vacante”.

De asemenea, sindicaliştii solicită promovarea rapidă a proiectului privind plata orelor suplimentare nerecuperate.

„Urmare a scandalului provocat de existenţa celor peste un milion de ore suplimentare nerecuperate în ultimii 2 ani, ministrul Justiţiei a promis în decembrie 2017 că va promova un proiect de act normativ prin care datoria Guvernului faţă de personalul din penitenciare să fie plătită, urmând ca, pe viitor, aceste ore suplimentare să fie plătite la timp. Cerem, deci, finalizarea şi transmiterea acestui proiect de act normativ spre aprobare, munca forţată fiind interzisă prin Constitutie”, afirmă lucrătorii.

Pe agenda de lucru vor fi incluse propuneri referitoare la statutul poliţiştilor de penitenciare, eliminarea discriminărilor şi disfuncţionalităţilor din legislaţia salarizării şi pensionării, dar şi soluţii pentru deblocarea negocierilor colective.

„Nu ne aşteptăm desigur la minuni. În situaţia în care ministrul Justiţiei refuză în continuare dialogul, vineri, 9 februarie 2018, va fi momentul reluării protestelor personalului din penitenciare: manifestaţii publice la sediul penitenciarelor, acţiuni în justiţie şi refuzul de a efectua ore suplimentare până la blocarea activităţii penitenciarelor. Calendarul urmează a fi anunţat”,  au precizat sindicatele din penitenciare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite