Sindicatele din Educație - negocieri cu premierul. Guvern: Consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării, angajament asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Reprezentanții cadrelor didactice au fost chemați, vineri, la negocieri cu premierul Nicolae Ciucă. Acesta a discutat dimineață și cu sindicaliștii din sistemul sanitar.

21 Ianuarie 2022, 11:49 (actualizat 21 Ianuarie 2022, 18:37) Știrile TVR |

Revendicările au legătură cu legea salarizării. Sindicaliștii din educație cer să li se acorde toate măririle de salarii prevăzute în lege.  De asemenea, sindicaliștii cer șase la sută din PIB pentru Educație, plata orelor suplimentare și a sporurilor și bineînțeles suplimentarea numărului de posturi din învățământ, având în vedere că există un deficit de personal în mai multe sectoare din sistemul de Educație.

Pe termen scurt, sunt avute în vedere soluții pentru modificarea Legii-cadru nr. 153/2017, plata eșalonată a drepturilor salariale, clarificări privind aplicarea unor sporuri și suplimentarea personalului nedidactic și didactic auxiliar, în raport cu nevoile corect identificate în sistemul național de învățământ.

Termenul asumat pentru finalizarea negocierilor și asumarea de către Guvernul României pentru un acord cu reprezentanții federațiilor sindicatelor reprezentative din învățământ este 4 februarie 2022.

Aceste angajamente sunt circumscrise celor asumate prin Programul de Guvernare, respectiv ca în termen de 120 de zile de la preluarea mandatului, să fie prezentat un calendar de modificare a Legii-cadru nr. 153/2017.

Pe termen mediu și lung, consultările vor continua în perspectiva reformei legii salarizării, angajament asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat faptul că Executivul este preocupat de soluționarea dificultăților semnalate de sindicatele din domeniu. În acest context, a menționat două măsuri aprobate de Guvern în ședința din această săptămână, respectiv suplimentarea cu 1175 a numărului de posturi din învățământul preuniversitar și includerea universităților de stat și private în categoria instituțiilor publice care beneficiază de schema de compensare și plafonare aplicată în contextul crizei energetice”, se arată într-un comunicat al Guvernului, emis după întâlnirea premierului cu reprezentanții sindicatelor din învățământ.

În această săptămână a existat și o grevă de avertisment din partea a două federații sindicale: Federația Spiru Haret și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Miercuri, de la ora 11.00 la ora 13.00, aceștia au oprit lucrul în toate unitățile de învățământ.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 13°C
IASI 18°C 16°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 11°C 9°C
CRAIOVA 18°C 13°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI