Sindicatele cer mărirea salariului minim pe economie. Patronii avertizează că vor scumpi produsele și vor face concedieri

În România, unu din patru angajați e plătit cu salariul minim pe economie. Sindicatele cer o majorare a venitului net cu 100 de lei, pentru anul viitor.  Patronii nu sunt însă de acord și avertizează că vor scumpi produsele și serviciile sau vor face concedieri, dacă vor fi obligați să plătească lefuri mai mari. Reprezentanții Guvernului propun o formulă de compromis.

11 Decembrie 2020, 18:52 (actualizat 11 Decembrie 2020, 20:53) Știrile TVR |
Negocieri mari pentru salariul minim
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Guvernul ia în calcul două variante pentru creșterea salariului minim de 1.346 de lei, pentru anul viitor. În prima variantă, venitul net crește cu 85 de lei, iar în cea de-a doua, cu 58 de lei. Ambele scenarii țin cont de creșterea productivității și de evoluția ratei inflației.

Tudor Polak, secretar de stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Se poate vedea foarte clar mai ales pe scenariile înaintate de Guvern că intenția este de creștere a salariului minim (...) pentru anul 2021.

Angajatorii reclamă însă venituri mai mici din cauza crizei sanitare. Și cer Guvernului că salariul minim să nu crească anul viitor. Doar patronii de firme mici ar accepta o majorare a sumei nete cu cel mult 50 de lei.

Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii: Noi dacă vorbim de o creștere majoră a salariului minim (...) în acest moment vorbim de fapt de creșterea în domeniile cele mai afectate. Pentru că domeniile care au salariu minim în acest moment sunt horeca, comerț, servicii.

Jumătate dintre patroni de afaceri mici avertizează că vor scumpi produsele și serviciile dacă vor fi obligați să majoreze salariul minim. O pătrime anunță concedieri, arată un sondaj. Sindicaliștii nu sunt însă mulțumiți nici cu propunerea patronatelor și nici cu cea a Guvernului.

Președintele, Blocului Național Sindical, Dumitru Costin: De la 1 ianuarie 2021 salariul minim ar trebui să aibă valoarea de 2.400 de lei brut. Asta ar însemnă un plus de 95 de lei la net.

O pătrime dintre contractele de muncă sunt înregistrate cu salariul minim pe economie, arată datele Inspecției Muncii. Consultanții fiscali susțin că numărul mare al acestor contracte ascunde însă și plăți suplimentare, la negru.

Adrian Bența, consultant fiscal: Această metodă poate fi combătută (...) doar învățând salariații că atâta timp cât au drepturile trecute toate pe contractul de muncă au beneficiile pe care și le așteaptă. (...) Dacă intri într-un șomaj (...) și tu ai avut un salariu mic pe economie și indemnizația de șomaj este foarte mică.

 

O decizie ar urma să fie luată luni, când reprezentanții Guvernului vor discuta cu liderii sindicatelor și patronatelor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI