Sindicatele din învățământ: Afișarea ratei de vaccinare a salariaţilor este abuzivă. Consiliul Elevilor: Suntem din nou, în situaţia în care şcolile nu sunt pregătite nici pentru online, nici pentru prezență fizică

Decizia privind modul de reluare a cursurilor şcolare începând din data de 8 noiembrie, în acest moment, trebuie descentralizată la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, în funcţie de situaţia epidemiologică de la nivelul localităţii, consideră reprezentaţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

05 Noiembrie 2021, 14:24 (actualizat 05 Noiembrie 2021, 14:46) Știrile TVR |
Revenirea la scoala

Conform unui comunicat remis, vineri, cele două organizaţii sindicale solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a deschide unităţile de învăţământ ţinând cont doar de numărul salariaţilor vaccinaţi.

"Această decizie poate ar putea transforma grădiniţele, şcolile şi liceele în adevărate focare de infecţie. Putem să înţelegem importanţa predării faţă în faţă şi chiar am susţinut-o de fiecare dată. Totuşi, în situaţia actuală, în condiţiile în care 70% dintre elevi şi 34% dintre angajaţi nu sunt vaccinaţi, în condiţiile în care nu avem teste pentru depistarea COVID 19 în unităţile de învăţământ, considerăm că soluţia prezentată de către Ministerul Educaţiei este una greşită. Riscăm ca trendul descendent din ultimele 10 zile să fie anulat de creşterea alarmantă a îmbolnăvirilor. De asemenea, nici până la ora actuală, nu avem reglementată testarea gratuită, la nivelul cabinetelor şcolare (sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB), a salariaţilor din unităţile de învăţământ (ne referim la întregul personal). Totodată, testarea gratuită, atât a angajaţilor unităţilor de învăţământ, cât şi a preşcolarilor/elevilor trebuie să se realizeze nu doar atunci când aceştia prezintă simptome, ci să aibă loc periodic (de două ori pe săptămână)", susţin sindicaliştii.

Aceştia semnalează şi că, în plus, apare "o discriminare majoră" între angajaţii din învăţământ şi restul societăţii, deoarece unităţile de învăţământ sunt singurele care au obligaţia să prezinte săptămânal numărul de vaccinaţi, în condiţiile în care nicio altă instituţie nu are afişată pe site-ul propriu rata de vaccinare.

"Asemenea măsură - de afişare pe site-ul unităţilor de învăţământ- a ratei de vaccinare a salariaţilor este abuzivă, în condiţiile în care se cer salariaţilor date cu caracter medical, fără a exista temeiul legal al solicitării acestor date, un consimţământ informat şi valabil exprimat al salariaţilor şi nici informarea acestora conform regulilor GDPR. Mai mult, aşa cum a arătat Ministerul Sănătăţii, prin adresa S.G. 416/2021: "potrivit dispoziţiilor Legii nr. 53/2003 - Codul Muncii - accesul la locul de muncă a persoanei încadrate nu poate fi condiţionat de vaccinarea împotriva SARS-COV- 2, persoana angajată are dreptul la egalitate de şanse şi tratament ....niciun angajat nu poate fi condiţionat de către angajator să se vaccineze, vaccinarea este un act medical preventiv bazat de consimţământ, iar impunerea vaccinării împotriva COVID- 19 de către angajator o apreciem în afara cadrului legal...", au mai spus reprezentaţii celor două organizaţii sindicale.

Mai mult, afirmă ei, nu trebuie uitat că un procent semnificativ de salariaţi din învăţământ, au trecut prin boală, astfel încât, această categorie trebuie avută în vedere la luarea oricărei decizii, ca şi numărul de salariaţi care, din considerente medicale, nu se pot vaccina, din cauza unor afecţiuni preexistente sau unor contraindicaţii medicale.

    Consiliul Naţional al Elevilor: Vaccinarea personalului din învăţământ nu este suficientă

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei şcoli cu prezenţă fizică ar trebui să depindă de mai mulţi parametri, precum incidenţa de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare şi de menţinere a distanţării fizice.

"De aceea, solicităm autorităţilor sanitare să dezvolte un algoritm în baza căruia şcolile să decidă în ce format vor continua cursurile, luând în calcul mai mulţi factori, inclusiv vaccinarea din rândul personalului", se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor, potrivit Agerpres.

În opinia Consiliului Naţional al Elevilor, "redeschiderea şcolilor cu prezenţă fizică impune şi o serie de măsuri de prevenţie şi de protecţie suplimentare, cum ar fi testarea periodică a tuturor elevilor şi profesorilor, lucru care nu va fi posibil în următoarele săptămâni, având în vedere tergiversarea procedurii de licitaţie, achiziţie şi livrare a testelor non-invazive pe bază de salivă, dar şi a publicării unor proceduri clare referitoare la modalitatea de administrare a acestora".

"Ne aflăm, din nou, în situaţia în care şcolile nu sunt pregătite nici pentru cursuri online, nici pentru cursuri în format fizic. Mai sunt doar două zile până la începerea şcolii, ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii nu a fost semnat, iar cadrul legal nu există la acest moment. Şcoala are nevoie de predictibilitate, de asumare şi de măsuri racordate la realitate, nu de hotărâri luate de dragul de a fi luate", afirmă Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citat în comunicat.

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 29°C
IASI 28°C 28°C
CLUJ 26°C 25°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 27°C 28°C
BRASOV 25°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI