Sindicatele, după ce guvernul a majorat salariul minim: De principiu, e o creștere de 181 de lei. Dacă de la 1 noiembrie intră în vigoare pachetul fiscal asumat, salariul minim net nu mai crește decât cu 90 de lei

De la 1 octombrie crește salariul minim net pe țară cu 181 de lei. Se amână, în schimb, majorarea salariului minim pentru lucrătorii din construcții și agricultură, deoarece noile calcule ale finanțiștilor arată că acești angajați ar urma de fapt să piardă la salariu prin introducerea contribuției la sănătate. Ministerele de Finanțe și cel al Muncii trebuie să facă alte calcule. Patronii solicită totuși o amânare a majorărilor.

28 Septembrie 2023, 18:20 (actualizat 28 Septembrie 2023, 18:49) Știrile TVR |

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că salariul minim general pe economie crește de la 1 octombrie de la 3.000 la 3.300 de lei brut, ceea ce înseamnă 2.079 de lei net.

Aproximativ 2 milioane de români vor beneficia de această creștere, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Sindicatele avertizează că majorarea va fi mult mai mică, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscal-bugetare.

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS "Cartel Alfa": "De principiu, este (o creștere n.r.) de 180 de lei de la 1 octombrie, dar dacă de la 1 noiembrie intră în vigoare actul normativ pe care și-a asumat guvernul răspunderea, în momentul respectiv, salariul minim net nu mai crește decât cu 90 de lei. (...) Noul salariu minim pe economie ar fi avut mai mulți bani, legat de acest lucru, dacă se păstra deductibilitatea de 200 lei. Deductibilitatea de 200 de lei la noul salariu minim pe economie nu mai există."

Surse politice susțin însă că executivul va menține scutirea de 200 de lei din salariul minim până la sfârșitul anului, iar din 2024 ar putea face o nouă majorare, astfel încât venitul minim să se mențină la aceeași valoare.

Premierul a retras în ultimul moment de pe ordinea de zi ordonanța de urgență care viza creșterea salariului minim pentru constructori, agricultori și cei din industria alimentară. Ajustarea ar fi fost prea mică, iar salariații din aceste categorii profesionale ar fi pierdut la leafă odată cu obligația de a plăti contribuția pentru sănătate.

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: "Cu toții și mai ales eu am promis că nu se va întâmpla acest lucru și nu sunt de acord cu acest lucru. Niciun salariu minim net nu trebuie să scadă. (...) Ministerele de resort vor reanaliza textul."

Nu e clar dacă majorarea salarială pentru cele 3 categorii se va face după intrarea în vigoare a pachetului fiscal-bugetar sau mai repede.

Până la o nouă decizie, toate salariile din construcții și agricultură rămân la valoarea actuală, cu scutirea de la plata CASS.

Blocul Național Sindical avertizează că viitoarea creștere trebuie să fie mai mare decât a anunțat inițial Ministerul de Finanțe, adică 4.600 de lei pentru angajații din construcții și 3.500 de lei pentru agricultori.

Firmele cer ca majorările salariale să se facă de la anul.

Patronii din construcții, comerț și servicii estimează noi creșteri de prețuri în toamnă, potrivit Institutului Național de Statistică.

Legea cu măsurile fiscal-bugetare pentru care guvernul și-a asumat răspunderea nu a intrat încă în vigoare, deoarece urmează un control de constituționalitate.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI