Sindicaliştii din Finanţe vor picheta sediile Ministerului Finanţelor şi ANAF, nemulţumiţi de salarizarea din sistem

Ministerul Finanţelor
Ministerul Finanţelor
2 mai 2023, 15:31

„Noi, cei de la Sindicatul Naţional Finanţe Publice (SindFISC), milităm pentru o relaţie corectă cu dumneavoastră care să asigure acestei ţări progres şi prosperitate, milităm şi luptăm pentru o salarizare decentă a membrilor noştri, pentru egalitatea de şanse, pentru condiţii normale de lucru şi mai ales pentru asumarea instituţională”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, printre revendicările sindicaliştilor se află: finanţarea defectuoasă a activităţii profesionale, sănătăţii şi securităţii la locul de muncă, precum şi discrepanţele salariale existente în instituţii (prag de până la 25% doar la salariul de bază, la care se adaugă şi sporuri specifice, în condiţii similare de muncă şi pregătire/specializare).

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de condiţiile de lucru inadecvate, „pe alocuri sub standardele de decenţă”, precum şi de „impunerea de obiective instituţionale unui personal subdimensionat (locaţii deservite de doar 4-5 persoane)”.

Pe lista de revendicări se mai află „îngrijorări cu privire la neimplicarea angajatorilor/ordonatorului principal de credite în susţinerea finanţiştilor pentru o poziţionare corectă în noua lege a salarizării, lipsa dialogului social cu privire la acest subiect”, precum şi lipsa deciziei politice de a se demara elaborarea un Statut al finanţistului, similar cu al altor categorii de funcţionari care desfăşoară activităţi specifice, precum activitatea desfăşurată de angajaţii sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor.

Conform sursei citate, pregătirea profesională continuă este deficitară, se constată necorelarea fişelor de post cu realităţile activităţii desfăşurate, iar sistemele informatice şi structurile IT sunt greoaie, uzate moral.

De asemenea, sindicaliştii susţin că se constată necorelări salariale în concordanţă cu actualele restricţii/incompatibilităţi şi răspunderi suplimentare pentru diferite categorii de finanţişti (cu referire la proiectul de act normativ ce priveşte responsabilizarea suplimentară a inspectorilor fiscali şi imputarea cheltuielilor de judecată acestora în solidar cu instituţia).

„Noi, cei de la Sindicatul Naţional Finanţe Publice (SindFISC), milităm pentru o relaţie corectă cu dumneavoastră care să asigure acestei ţări progres şi prosperitate, milităm şi luptăm pentru o salarizare decentă a membrilor noştri, pentru egalitatea de şanse, pentru condiţii normale de lucru şi mai ales pentru asumarea instituţională”, se mai precizează în comunicat.

Sindicaliştii susţin că sistemele actuale, cârpite şi neperformante generează colectarea a doar un sfert din PIB. „O finanţare corectă a activităţii finanţiştilor care să ducă la o colectare spre 37% din PIB, înseamnă digitalizare, sisteme de management moderne, respect, susţinerea şi formarea profesională continuă a finanţiştilor, îmbunătăţirea comunicării instituţionale cu contribuabilii, salarizare adecvată în concordanţă cu complexitatea muncii şi a riscurilor suplimentare asumate”, se mai spune în comunicat.

Astfel, efectul de multiplicare produs de aceste măsuri este soluţia, pentru guvernanţi, de a avea la dispoziţie resurse bugetare sustenabile pentru finanţarea corectă atât a mediului privat cât şi bugetar.

Astfel, ca prim pas în acţiunile sindicale, vor fi pichetate sediile sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor şi ANAF din Bucureşti şi din ţară, după următorul program: Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – joi, 4 mai, orele 13:00; Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Alexandria – vineri, 5 mai, orele 14:00; Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti – luni, 8 mai, orele 14:00; Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Sibiu – marţi, 9 mai, orele 17:00, iar Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Deva – miercuri, 10 mai, orele 17:00.

Totodată, sediul Direcţiei Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara va fi pichetat joi, 11 mai, orele 13:00; Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Craiova -luni, 15 mai orele 13:00; Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Constanţa, marţi, 16 mai, orele 17:00; Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, miercuri, 17 mai, orele 13:00, iar Ministerul Finanţelor/Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, joi, 18 mai, orele 13:00.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite