Sindicaliştii de la ALRO Slatina afirmă că fabrica riscă închiderea activităţii dacă nu primește banii conform schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori industriali

Preşedintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul ALRO Slatina, Constantin Popescu, a susţinut luni, într-o conferinţă de presă, că fabrica riscă să îşi închidă activitatea în condiţiile în care nu a primit încă banii conform schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori industriali de energie electrică.

24 August 2020, 17:31 (actualizat 24 August 2020, 17:40) |
Alro Slatina / FOTO: Arhivă

Potrivit lui Constantin Popescu, ALRO ar trebui să primească prin schema de ajutor de stat pentru marii consumatori industriali de energie o sumă de circa 40-50 de milioane de dolari şi de aceeaşi schemă de ajutor de stat ar trebui să beneficieze şi alţi mari consumatori industriali de energie.

"ALRO se află într-o situaţie extraordinar de delicată, aceea de a-şi închide activitatea într-un timp extrem de scurt. Cu toată responsabilitatea, vă spun că ultimul salariu de la ALRO, pe care muncitorii pot să-l primească, în momentul actual, va fi pe 26 august 2020. Aşa cum aţi văzut, ALRO va trebui să primească o sumă de bani de la Guvernul României. Acei bani nu au ajuns niciodată (...) Cu certitudine, cu responsabilitate, vă spun că ALRO nu va primi niciun ban şi cu certitudine se va închide. Este vorba de o sumă de ordinul a 40-50 de milioane de dolari, bani care nu se dau toţi odată, ci în tranşe, în funcţie de cum bugetul va permite. Nu e vorba numai de ALRO, e vorba de toate întreprinderile consumatoare de energie din ţară şi de toată metalurgia, de chimie, de industrie alimentară, nu e vorba numai de ALRO aici", a declarat preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, citat de Agerpres.

Sindicaliştii au menţionat că, în urmă cu aproximativ două luni, premierul Ludovic Orban a anunţat că marii consumatori industriali de energie vor beneficia de ajutoare de stat, însă până în prezent banii nu au fost plătiţi către companii.

"Guvernul României a adoptat OUG-ul prin care se instituie schema de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice. Nici până la această dată nu ne-am primit banii care ne revin de drept", se precizează într-un comunicat al Sindicatului Liber Aluministul.

Sindicaliştii au mai susţinut că în situaţia închiderii ALRO ar fi afectate direct sau indirect 20.000 de persoane, în special salariaţi ai companiei şi familiile acestora.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 9°C
IASI 1°C 5°C
CLUJ 0°C 3°C
CONSTANTA 5°C 5°C
CRAIOVA 6°C 9°C
BRASOV 0°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI