Sindicaliștii din penitenciare au protestat în Piaţa Victoriei. Răspunsul ministrului Justiției

Zeci de gardieni de la penitenciare din toată țara au mers luni la guvern să ceară salarii mai mari și să se plângă de lipsa de personal. Premierul nu i-a primit, iar ministrul Justiției le-a explicat că întâlnirea nu a fost programată. Le-a promis, în schimb, că va încerca să facă angajări și că se vor deschide două noi închisori. Aproape 23 de mii de persoane se află în acest moment în spatele gratiilor.

12 Martie 2018, 09:06 (actualizat 12 Martie 2018, 21:19) Știrile TVR |
Nemulțumirile gardienilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Avem peste un milion de ore suplimentare pe care statul român ni le datorează și va trebui să ni le plătească (...) Ne lipsesc aproape 8 mii de oameni, dacă luăm în calcul standardele propuse de către Ministerul Justiției guvernului atunci când s-a discutat noua schemă de posturi, deci discutăm de un deficit de personal de 40%", a subliniat Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader: "Numărul deținuților se află pe un trend, așa să spunem, pe o direcție descendentă. Numărul zilnic, numărul celor care ies din penitenciare este mai mare decât numărul celor care intră în penitenciare".

ACTUALIZARE "Problema condițiilor de detenție este o problemă de sistem, este o problemă aproape istorică - n-a apărut nici ieri, nici alaltăieri", a subliniat Tudorel Toader, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Justiției.

El a explicat că nu a fost planificată nicio întrevedere între premierul Viorica Dăncilă și lideri de sindicat din penitenciare, așa cum a apărut în media.

VIDEO
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, despre situația din penitenciare
Câteva puncte principale din declarația ministrului Justiției:

 • problema condițiilor de detenție din penitenciare (...) este o problemă de sistem, este o problemă aproape istorică
 • deținuții execută pedepsele în condiții necorespunzătoare
 • România este condamnată la CEDO tocmai pentru aceste condiții
 • măsurile pe care le-am luat pe parcursul anului 2017 și început de 2018 sunt, pe de o parte, măsuri de ordin administrativ, pe de altă parte măsuri de natură legislativă
 • ambele categorii se referă la ambele categorii de persoane care se află în penitenciare
 • avem pe de o parte deținuții și avem pe partea cealaltă funcționarii cu statut special, anagajații din penitenciar
 • cele rezolvate până în prezent, cele pe care le avem în vedere în continuare privesc măsuri administrative, măsuri legislative
 • am văzut și eu modul în care se reflectă în media anumite teme
 • am făcut apel de multe ori la dvs. ca problemele să fie reflectate în mod real, și onest, și corect
 • astăzi am vorbit cu d-na prim-ministru de câteva ori la telefon, am discutat personal cu d-na prim ministru la sediul guvernului
 • n-a fost planificată nicio întrevedere între domnia sa și lideri de sindicat din penitenciare, așa cum a apărut în media
 • avem astăzi 22.884 de deținuți
 • în sistemul penitenciar avem încadrați 12.795 de funcționari cu statut special
 • nr. deținuților se află pe un trend, direcție să spunem descendentă
 • nr. zilnic al celor care ies din penitenciare este mai mare decât nr. celor care intră în penitenciar
 • nu înseamnă că trebuie să așteptăm ca problema din penitenciare să se rezolve în chip natural, prin această scădere progresivă, de aceea am luat și luăm în continuare măsuri
 • infrastructură - avem 2 penitenciare care se află în proceduri de studiu de fezabilitate
 • fiecare penitenciar va fi cu câte o mie de locuri, va fi nou construit și fiecare va fi la standarde europene, moderne, din proiectare, construcție, utilități, funcționalități
 • la Pantelimon înființăm și operaționalizăm acel institut național de administrație publică și probațiune - fostul sediu PNA, în care să facem o școală de formare inițială și continuă a angajaților din penitenciare.

ACTUALIZARE Aproximativ 100 de sindicaliști din penitenciare au ajuns la guvern la prânz, iar o declarație formată din 10 persoane o așteaptă pentru discuții pe Viorica Dăncilă.

Angajaţii din penitenciare îşi motivează protestul prin faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu și-a respectat promisiunile.

Potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), printre solicitările sindicaliştilor se numără demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare, plata orelor suplimentare restante pentru angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, eliminarea deficitului de personal, repararea inechităţilor produse de legislaţia haotică de salarizare şi pensionare, precum şi modificări legislative şi proiecte urgente.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI