Zeci de gardieni de la penitenciare din toată țara au mers luni la guvern să ceară salarii mai mari și să se plângă de lipsa de personal. Premierul nu i-a primit, iar ministrul Justiției le-a explicat că întâlnirea nu a fost programată. Le-a promis, în schimb, că va încerca să facă angajări și că se vor deschide două noi închisori. Aproape 23 de mii de persoane se află în acest moment în spatele gratiilor.
"Avem peste un milion de ore suplimentare pe care statul român ni le datorează și va trebui să ni le plătească (...) Ne lipsesc aproape 8 mii de oameni, dacă luăm în calcul standardele propuse de către Ministerul Justiției guvernului atunci când s-a discutat noua schemă de posturi, deci discutăm de un deficit de personal de 40%", a subliniat Sorin Dumitrașcu, liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader: "Numărul deținuților se află pe un trend, așa să spunem, pe o direcție descendentă. Numărul zilnic, numărul celor care ies din penitenciare este mai mare decât numărul celor care intră în penitenciare".
ACTUALIZARE "Problema condițiilor de detenție este o problemă de sistem, este o problemă aproape istorică - n-a apărut nici ieri, nici alaltăieri", a subliniat Tudorel Toader, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Justiției.
El a explicat că nu a fost planificată nicio întrevedere între premierul Viorica Dăncilă și lideri de sindicat din penitenciare, așa cum a apărut în media.
ACTUALIZARE Aproximativ 100 de sindicaliști din penitenciare au ajuns la guvern la prânz, iar o declarație formată din 10 persoane o așteaptă pentru discuții pe Viorica Dăncilă.
Angajaţii din penitenciare îşi motivează protestul prin faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu și-a respectat promisiunile.
Potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), printre solicitările sindicaliştilor se numără demiterea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare, plata orelor suplimentare restante pentru angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, eliminarea deficitului de personal, repararea inechităţilor produse de legislaţia haotică de salarizare şi pensionare, precum şi modificări legislative şi proiecte urgente.