Sindicaliștii din educație declanșează greva generală din 22 mai. FSLI: Recomandăm părinților să țină copiii acasă. Există riscul să fie afectate inclusiv examenele naționale

16 mai 2023, 09:49

Peste 73% dintre profesori s-au pronunțat pentru greva generală care ar urma să fie declanșată din data de 22 mai, au anunțat reprezentanții marilor sindicate din învățământ. Cursurile vor fi însă oprite prima oară miercuri, într-o grevă de avertisment.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”: Va avea loc cu începere din 17 mai, între orele 11-13, cu încetarea tuturor activităților specifice care ar trebui să se desfășoare în unitățile de învățământ preuniversitar. Nu mai putem accepta sub nicio formă să fim umiliți!

În cazul declanșării grevei generale, părinții sunt sfătuiți să țînă copiii acasă. Dacă situația nu se va rezolva, riscă să fie afectată inclusiv desfășurarea examenelor de evaluare națională și bacalaureat, avertizează sindicaliștii.

Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI): Grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Nu se poate ca în anul 2023, un profesor debutant să câștige 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat de oriunde câștigă de la 4.000 în sus. Aceasta nu e o țară normală!

Ministrul Educaţiei anunţă că va discuta cu sindicaliştii şi speră ca anul şcolar să nu fie afectat.

Ligia Deca, ministrul Educației: Noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar să se desfășoare în condiții optime și să se finalizeze așa cum e structura prevăzută. Astăzi am semnat un ordin de ministru privind componența echipei de negociere a CCM. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale, pentru a demara discuțiile pe această componentă.

Un mesaj vine şi din partea lui Marcel Ciolacu, viitorul premier după rocada de la Palatul Victoria.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Am avut o discuție cu unul dintre lideri, presupun că în cursul zilei de joi voi avea și o întâlnire. Este posibil să fie o discuție împreună cu premierul Nicolae Ciucă. Aș vrea o abordare responsabilă față de copiii noștri și actul de învățământ, țînând cont că până în ianuarie, Parlamentul va trebui să vină cu o nouă lege a salarizării.

Acțiunile de protest sunt susținute și de părinți, care reclamă proasta gestionare a banilor publici.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților: Am văzut niște decizii de consilii județene unde un director de CJ va avea un salariu 18.000 de lei brut. Și noi vrem un sistem educațional cu 2.500 lei pentru un profesor la încadrare, cu vocație, un profesor bun, care să poată să facă față nevoilor actuale. Copiii noștri au nevoie de profesori pregătiți, acești profesori trebuie să fie și plătiți.

Nemulțumiri sunt și în învățământul superior. Profesorii universitari au anunțat că susțin greva generală și avertizează că nerezolvarea unui astfel de blocaj ar putea afecta sesiunea de examene.

Anton Hadăr, președintele Federației Sindicale Alma Mater: Și noi putem crea probleme sistemului de  învățământ superior românesc, pentru că în urmatoarele două săptămâni intrăm în sesiune. Așteptam din partea președintelui țării să ne întâlnim cu domnia-sa, ne-am întâlnit ieri cu un consilier prezidențial, o colegă de-a mea din învățământul superior, care reprezintă interesele Sănătății.

Vestea intrării cadrelor didactice în grevă este privită cu îngrijorare de elevii din clasele terminale.

Nu mi se pare o inițiativă constructivă deoarece bacul este în câteva luni, două luni, și nu-i încurajează pe elevi mai deloc.

Aflasem de greva aceasta de la o profă din liceu, noi avem de dat o simulare săptămâna viitoare, ea a fost destul de drăguță și ne-a zis că chiar dacă o să se țină greva, ea o să vină la noi să dăm simularea.

Profesorii solicită intervenția imediată a premierului și președintelui țării, pentru deblocarea conflictului.

 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Sindicatele au organizat referendumuri interne privind declanșarea grevei generale, iar rezultatele acestor consultări au fost în favoarea acestei propuneri. Dintre cei 70.000 de membri ai Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și ai Federației Naționale Sindicale ALMA MATER,  73,23% au optat pentru începerea grevei generală, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.

71,29% dintre membrii FSLI sunt de acord cu declanșarea grevei generale, a precizat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Nu mai putem accepta să fim umiliți, să ni se mențină un statut social care nu este pe măsura importanței acestei profesii mai mult decât nobile. (…) Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să amâne luarea unor decizii vitale nu numai pentru noi, ci pentru sistemul de învățământ, dar și viitorul copiilor dumneavostră și al copiilor noștri, a adăugat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.


 

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: Dragi elevi, nu vă speriați! Este o acțiune de protest îndreptățită care vizează asigurarea unei finanțări corespunzătoare și a unui viitor pentru voi aici, în țară.

Simion Hăncescu, liderul FSLI: Greva generală din 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinți să înțeleagă și recomandăm părinților să țină copiii acasă. Sunt foarte multe situații în care 100% din cadrele didactice au optat pentru grevă. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Părinții trebuie să înțeleagă că dacă vor ca ai lor copii să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți. Nu se poate ca, în anul 2023, un profesor debutant să câștige un salariu de 2.500 de lei, în condițiile în care un necalificat de oriunde câștigă de la 4.000 de lei în sus. Există riscul – și o spun responsabil – să fie date peste cap inclusiv examenle naționale. Vina nu mai este a noastră, nici a oamenilor din sistem, ci a guvernanților. Fac un apel la cei care au frâiele în această țară să ne așezăm la masa negocierilor, riscul este major, dacă se ajunge la înghețarea anului , guvernanții vor plăti.

Anton Hadăr, Federația Națională Sindicală ALMA MATER: Vor fi greve în marile universități ale României.

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: Noi susținem această grevă sindicală pentru că nu se mai poate, de trei-patru ani acest sistem întinde mâna și nu primește nimic în raport cu ceea ce se întîmplă la nivel de Guvern, de Parlament și la nivelul societății în general. a fost o decizie ieri conform căreia un director de consiliu județean va avea un salariu de 18.000 de lei brut. Noi ne dorim un învâșământ performant, dar salariul unui profesor la încadrare este de 2.500 de lei. Copiii noștri au nevoie de profesori pregătiți și pentru aceasta, pe lângă vocație, profesorii trebuie să fie și plătiți. În momentul în care vor fi plătiți, noi, ca părinți, vom cere o calitate a actului educațional așa cum ar trebui.

Prima acțiunea va fi mâine, 17 mai, între orele 11.00 și 13.00, atunci când va avea loc o grevă de avertisment în toate școlile unde există membri de sindicat ai Federației Libere din Învățământ. Profesorii nu vor preda, dar vor supraveghea elevii.

Toți sunt nemulțumiți de salarizarea mică din sistem. În plus cer ca salariile să le fie indexate cu rata inflației, să le fie plătite orele suplimentare, să se acorde sporuri pentru condiții de muncă, dar și creșterea anuală a investițiilor în învățământ.

Profeorii sunt supărați că a fost scos din lege articolul care prevedea că salarizarea în educație să pornească de la nivelul salariului mediu brut pe economie, asta ar fi însemnta un salariu de aproximativ 4.000 de lei pentru un profesor debutant, și nu de 2.500 de lei cât este în prezent.

În data de 10 mai, circa 15.000 de angajați din educație au participat la un protest în cadrul căruia au exprimat aceleași solicitări.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite