Sindicaliștii au pledat la guvern să nu se închidă minele Lonea și Lupeni. Argumentele, incluse într-o scrisoare către Comisia Europeană

9 noiembrie 2018, 15:11

„Nu se închid cele două mine. Scrisoarea pornește astăzi la Bruxelles, cu motivare, cu studiu de la INSEMEX”, a declarat Ion Popescu, președintele CSN Meridian.

„Am cerut în mod expres să prelungească Lupeniul și Lonea până când se epuizează toată rezerva, ca să nu fie pericol de explozie. Pentru că sunt niște cărbuni foarte periculoși, producători de autoaprindere și pot să arunce în aer Valea Jiului, dacă nu este epuizată toată substanța din mină”, a adăugat el.

Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani – INSEMEX atrage atenţia într-un studiu comandat de Complexul Energetic Hunedoara că activitatea de producţie la minele din Lupeni şi Lonea nu trebuie să înceteze decât după epuizarea rezervelor deschise, deoarece la Lupeni a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria de „cărbuni cu risc ridicat de autoaprindere”, iar la perimetrul Lonea a rezultat că stratul de cărbune este clasificat în categoria „cărbunilor auto inflamabili cu tendinţă pronunţată la autoaprindere”.

„Având în vedere situaţia Complexului Energetic Hunedoara şi faptul că minele Lupeni şi Lonea au fost introduse în programul de închidere de guvernarea tehnocrată în anul 2016, fără niciun fel de analiză, CSN Meridian şi Sindicatul ‘Muntele’ consideră că Ministerul Energiei este răspunzător pentru luarea de urgenţă a măsurilor necesare evitării unui dezastru în Valea Jiului, care ar putea să apară datorită lipsei de profesionalism şi responsabilitate al celor care s-au pripit în iniţierea acestui demers”, se precizează într-un comunicat transmis de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian şi de Sindicatul „Muntele”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite