Simularea examenului de Evaluare Națională 2018. În mai multe școli examenul a fost boicotat de profesori

5 martie 2018, 09:04

Ministerul Educaţiei Naţionale organizează, luni, marţi şi miercuri, la nivel naţional, simularea Evaluării Naţionale pentru aproape 180.000 de elevii de clasa a VIII-a. Probele au început la ora 9:00, oră la care au fost distribuite subiectele, în fiecare sală. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat, duminică, că va boicota simulările.

În București, simularea a fost susținută în toate școlile. În unitățile în care a fost nevoie profesorii au fost supliniți, iar examenul s-a desfășurat în condiții bune.

Elevii spun că subiectele au fost ușoare.

Marţi va avea loc proba la Matematică, iar miercuri – cea de Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe data de 16 martie.

Ministerul Educației Naționale face apel la cadrele didactice și informează că este în contact permanent cu sindicatele din învățământ, iar deciziile luate vin în urma consultării directe cu liderii federațiilor sindicale. De altfel, și Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu o largă consultare a sindicatelor.

În ceea ce privește vârsta de pensionare, la nivelul Uniunii Europene se dorește creșterea vârstei de pensionare, nu scăderea ei. Tendința este confirmată chiar de profesorii care fac solicitări pentru a fi menținuți în activitate peste vârsta de pensionare.

Așadar, boicotul nu este o soluție! Facem un apel la cadrele didactice, care tocmai au primit o creștere salarială de 20%, începând cu 1 martie 2018, să nu îi afecteze pe elevi prin demersuri radicale. Aceștia se află în fața primei lor simulări de examen, iar impactul emoțional asupra lor este unul puternic.

Ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, le reamintește reprezentanților sindicali că ne aflăm în plin proces de renegociere a contractului colectiv de muncă și, potrivit prevederilor acestuia, sindicatele s-au angajat să nu declanșeze conflicte de muncă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite