Simona Halep scrie istorie și devine nr. 1 mondial! Ea a câștigat semifinala cu Jelena Ostapenko cu 6-2, 6-4, în turneul de la Beijing

7 octombrie 2017, 11:21

Românca s-a calificat în finala competiției, unde o va întâlni pe Caroline Garcia, care a învins-o, în cealaltă semifinală, pe Petra Kvitova cu 6-3, 7-5. Indiferent de rezultatul finalei de mâine, Simona Halep este locul 1 în clasamentul WTA.

(w500) Simona Hal

Iată punctul de meci:

Halep devine prima româncă lider mondial în tenis, al doilea român, după Ilie Năstase, care a fost numărul 1 ATP 40 de săptămâni, între 23 august 1973 şi 2 iunie 1974.

Antrenorul Simonei, Darren Cahill, a postat pe Twitter, după meci: „Mare jucătoare. Mare tânără doamnă. Te-ai descurcat grozav, Simo! O zi de rămas în minte pentru totdeauna!”

(w400) Darren Cah

Simona Halep este a 25-a jucătore din istorie care devine numărul 1 WTA, începând din 1975, când a fost introdus sistemul computerizat. Ea o detronează pe spaniola Garbine Muguruza, care a fost ocupanta locului 1 mondial timp de 4 săptămâni.

(w500) Simona Hal

Simona și-a luat revanșa în fața Jelenei Ostapenko, după ce letona a învins-o anul acesta în finala turneului de la Roland Garros. Simona pierdea atunci  a doua șansă a carierei de a câștiga primul Grand Slam. A fost și prima ocazie din 2017 pentru sportiva noastră să devină lider mondial. Ulterior, Simona avea să se mai afle de câteva ori la doar un meci de  locul 1 mondial: în turneul de la Eastbourne, când a fost învinsă de Caroline Wozniacki, sfertul  de finală de la Wimbledon, pierdut în fața Johannei Konta, finala de la Cincinnati, pierdută la Garbine Muguruza.

(w500) Simona Hal

Românca a devenit, la finalul Turneului de la Wimbledon, jucătoarea cu cele mai multe săptămâni consecutive în Top 10. Halep a intrat în topul primelor jucătoare din lume la 27 ianuarie 2014, poziție pe care a ocupat-o neîntrerupt de atunci.

Jurnalistul sportiv Daniel Chican a explicat, într-o Ediție Specială la TVR 1, care sunt atuurile de acum ale Simonei Halep, cum a evoluat jocul ei din 2013 până acum și de ce jocul ei este superior acum față de cel de la finala de la Roland Garros, când a pierdut în fața Jelenei Ostapenko și, odată cu aceasta, și accederea pe locul 1 WTA.

 

Comentatorul sportiv Cristian Tudor Popescu: „O zi istorică a fost aceea în care a învins-o pe Maria Șarapova. O barieră s-a spart în mintea Simonei, ea și-a dat voie să atace, a îndrăznit. N-a rămas doar în defensiva care a consacrat-o, ci a și atacat-o pe Maria Șarapova, spre surprinderea acesteia. Atunci Simona a învins un stil – stilul plesnitoare. Aceste jucătoare care lovesc mingea din toate pozițiile, cât pot de tare. Care încearcă tot timpul să facă ele punctul, să mențină inițiativa în joc, ceea ce joacă și Ostapenko. Victoria la Ostapenko, care e, poate, mai intensă, ca plesnitoare decât Șarapova, vine după această descătușare mentală a Simonei”.

 

Fostul lider mondial ATP Ilie Năstase: „Cred că mai mult presiunea a fost a noastră, decât a Simonei Halep. Ea și-a văzut de treabă și a câștigat”.

 

Jurnalistul sportiv Luminița Paul: „A fost un an în care Simona a fost supusă unor provocări, parcă pentru a demonstra că ea merită să fie acolo sus, deși ea este cea mai constantă jucătoare din ultimii 4-5 ani, nelipsită din Top 10, de când a intrat acolo nu a coborât. Poate că și această constanță trebuia răsplătită la un moment dat. (…) Aceste atuuri- putere mentală, agresivitate, o capacitate extraordinară de a se apăra – au fost dintotdeauna ale Simonei, doar că uneori au ieșit mai puțin la iveală, au fost ascunse sub o perdea de neîncredere, de inconfort psihic, din cauza accidentărilor și a acestei întregi presiuni pe care cu siguranță o resimte o jucătoare de top. Pentru că acolo viața e diferită, sunt multe lucruri pe care trebuie să le faci, cu care nu erai obișnuită, programul tău aproape că nu mai depinde de tine. Viața se schimbă, se schimbă mult, nu întotdeauna ai energia și puterea necesare pentru a le face față. Cred că acestea au fost lucrurile care uneori au reținut-o pe Simona. Încă când este la nivel maxim, când nu mai simte această apăsare, da, așa joacă și așa se manifestă – cu multă tărie mentală, cu jocul agresiv pe care toată lumea îl admira din 2013. Cooptarea lui Andrei Pavel a contat mult, pentru că Simona are nevoie de oameni pe care să-i asculte și să-i respecte. Și față de Andrei Pavel și-a exprimat de multe ori admirația”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite