Simona Halep-Alison Riske, în primul tur la Roland Garros. În ce condiții își poate păstra românca poziția de lider mondial

24 mai 2018, 20:34

Simona Halep (1 WTA, 26 de ani) o întâlnește pe americanca Alison Riske (27 de ani, 105 WTA) în primul tur al turneului de Grand Slam de la Roland Garros.

Halep  are 2-0 în meciurile directe cu Riske (27 ani, 105 WTA), pe care a mai învins-o în 2015, la Roma, în turul al doilea, cu 6-3, 6-0, şi anul trecut în primul tur la Beijing, cu 6-3, 3-6, 6-2.

Alte patru românce se află pe tabloul principal la Roland Garros: Mihaela Buzărnescu (32 WTA), Irina-Camelia Begu (41 WTA), Sorana Cîrstea (45 WTA), Ana Bogdan (65 WTA).  Monica Niculescu (61 WTA) nu participă anul acesta, din cauza unei accidentări la gambă.

În primul tur, Sorana Cîrstea o  întâlnește pe Daria Gavrilova Mihaela Buzărnescu pe  Vana King, Ana Bogdan pe Marketa Vondrousova, iar  Irina Begu se înfruntă cu Anna Karolina Schmiedlova.

Mihaela Buzărnescu este în premieră cap de serie la un turneu de Grand Slam.

Ana Bogdan, Irina Begu și Sorana Cîrstea sunt pe aceeași jumătate de tablou  cu Simona Halep, în timp ce Mihaela Buzărnescu este pe jumătatea de tablou a danezei Caroline Wozniacki, numărul 2 WTA.

În turul secund, Simona Halep va juca împotriva lui Myrtille Georges sau Taylor Towsend, ambele beneficiare de wild card. În turul trei, românca ar putea-o întâlni pe franțuzoaica Kristina Mladenovic. Elise Mertens, Daria Gavrilova sau Sorana Cîrstea ar putea fi adversara liderului mondial în turul 4.

În sferturile de finală, Halep s-ar putea întâlni cu  Angelique Kerber, Kiki Bertens sau Caroline Garcia.

Garbine Muguruza, Karolina Pliskova, Maria Sharapova sau Serena Williams sunt posibilele adversare din semifinale.

Jelena Ostapenko, deținătoarea trofeului, care a învins-o anul trecut pe Simona în finală, este pe cealaltă jumătate de tablou. La fel  Elina Svitolina și Petra Kvitova.

Garbine Muguruza – Svetlana Kuznetsova este cel mai interesant meci  din primul tur.

În ce condiții rămâne Simona Halep pe locul 1 WTA după Roland Garros

Simona Halep  va totaliza 31 de săptămâni în fruntea clasamentului WTA până la Roland Garros şi conduce  şi în ierarhia WTA Race, pentru Turneul Campioanelor. Românca are de apărat 1.300 de puncte pe care le-a obţinut anul trecut la Roland Garros, unde a jucat a doua sa finală pe zgura pariziană. Pentru a se menţine în fruntea ierarhiei, jucătoarea noastră trebuie să atingă măcar semifinalele, notează WTA. Dacă Wozniacki, numărul 2 mondial, se califică în sferturi de finală, atunci Halep trebuie să joace finala pentru a se putea menţine lider.

(w620) Lupta pent

Wozniacki a fost anterior lider mondial pentru un total de 71 de săptămâni. Daneza a revenit în fruntea clasamentului în luna ianuarie, când a câştigat Australian Open, dar în februarie a fost detronată de Halep. Ea are de apărat 430 de puncte, după ce s-a calificat anul trecut în sferturi de finală, unde a fost eliminată de letona Jelena Ostapenko, cea care avea s-o învingă în finală pe Halep. Wozniacki nu a atins niciodată semifinalele la Roland Garros.

Dacă va câştiga Roland Garros, Wozniacki va fi în mod sigur noul lider WTA. Dacă Halep şi Muguruza sunt eliminate înainte de semifinale, iar Svitolina, Garcia sau Pliskova nu câştigă trofeul, atunci Wozniacki redevine lider mondial.

Muguruza, numărul 3 WTA, campioană în 2016 la Roland Garros, a părăsit turneul anul trecut în optimi de finală, învinsă de Kristina Mladenovic. Spaniola, pentru care Roland Garros este turneul de Mare Şlem preferat, a fost lider mondial pentru scurt timp în toamna anului trecut, când Halep i-a luat locul în fruntea ierarhiei. Iberica trebuie să ajungă măcar în semifinale pentru a redeveni numărul 1. Dacă Wozniacki trece de primul tur, atunci Muguruza este obligată să joace finala. Muguruza va redeveni lider WTA dacă va câştiga titlul, cu condiţia să n-o aibă ca adversară pe Wozniacki în ultimul act.

Svitolina, numărul 4 WTA, s-a oprit anul trecut în sferturi, învinsă de Simona  Halep, într-un meci dramatic, după o revenire senzațională.  Pentru a deveni lider mondial,  Svitolina trebuie să câştige primul său turneu de Mare Şlem, cu condiţia ca Halep să nu joace finala, iar Wozniacki să nu treacă de sferturi.

Karolina Pliskova, numărul 6 WTA, are cel mai bun sezon al său pe zgură, după ce s-a impus  la Stuttgart şi a jucat semifinalele la Madrid.  Pentru ca jucătoarea de 26 de ani speră să redevină lider mondial,  poziţie pe care a deţinut-o anul trecut până la ultima ediţie a US Open, ea trebuie să câştige competiţia,  Halep să se oprească înainte de semifinale, Muguruza înainte de finală, iar Wozniacki să piardă în primul tur.

Caroline Garcia, numărul 7 WTA, are un sezon bun, cu semifinale la Stuttgart şi Madrid şi un sfert de finală la Roma. Eliminată în 2017 în sferturi la Roland Garros, Garcia poate fi noul lider dacă va câştiga turneul, iar Wozniacki nu va prinde optimile, Halep se va opri înainte de semifinale şi Muguruza nu va juca finala.

Serena Williams nu este cap de serie

Serena Williams NU va fi cap de serie la Roland Garros, chiar dacă era numărul 1 în lume în momentul în care a renunţat să mai joace, pentru a naşte. Așa au decis organizatorii francezi.

Decizia a fost criticată de Simona Halep, Maria Sharapova si Chris Evert. Revoltat, antrenorul Simonei Halep, Darren Cahill,  a propus rezolvarea problemei: „Poți face o medie a clasărilor pe 3 luni înaintea anunțului unei jucătoare că e însărcinată. Această clasare poate fi folosită ca să fii cap de serie la 8 turnee din momentul revenirii in ciruit”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite