Simona Halep, învinsă în finala de la Roland Garros de letona Jelena Ostapenko. "Sper să mai joc o finală aici și să o câștig, e visul meu"

Simona Halep a pierdut finala de la Roland Garros, jucată împotriva letonei Jelena Ostapenko.

10 Iunie 2017, 16:00 (actualizat 10 Iunie 2017, 21:07) Știrile TVR |
Rezumatul finalei de la Roland Garros
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Simona Halep a pierdut finala de la Roland Garros jucată cu letona Jelena Ostapenko  în trei seturi, 6-4, 4-6, 3-6, după aproape două ore de joc.  Este pentru a doua oară când Simona pierde în finala de la Paris, după ce  în 2014 a fost învinsă de rusoaica Maria Șarapova.

Dacă ar fi câștigat Roland Garros-ul, primul Grand Slam din carieră, Simona devenea și numărul 1 mondial.

(w500) Simona Hal

Pentru Ostapenko este primul titlu câștigat în carieră. Letona de 20 de ani este prima câștigătoare la Roland Garros care nu e cap de serie.

(w500) Jelena Ost

Mulțumesc tuturor că ati venit, mi-a părut bine să joc a doua oară finala aici. Sunt tristă că nu am câștigat, dar a fost un turneu grozav. Vă mulțumesc că ați venit la meciuri și m-ați sprijinit, a spus Simona, adresându-se publicului.

Simona a felicitat-o pe  pe Jelena Ostapenko, căreia i-a spus că e uimitor ce a reușit.

Simona a mulțumit echipei, familiei și tuturor celor care au venit să o sprijine. E o zi dură, pentru că nu am câștigat, dar continuăm să muncim și să credem, a spus Simona Halep, care a adăugat: Sper să mai joc o finală aici și să o câștig, este visul meu.

(w500) Simona Hal

Această înfrângere e mai dureroasă decât cea din 2014.  Doare mai rău, pentru că am realizat ce înseamnă, a spus Simona Halep la conferința de presă care a urmat după finala cu Jelena Ostapenko.

"A jucat extraordinar. A fost spectatoare la unele puncte. Voi lucra pentru că vreau să repeta finala, a mai spus românca.

"Am fost aproape, dar ea a revenit și a reușit. E dificil să rămâi calm, dar ea a fost foarte bună'', a adăugat Halep, care a precizat că glezna, la care s-a accidentat în finala de la Roma, nu a deranjat-o în acest meci. ''Nu eu am pierdut. Ea (Ostapenko) a câștigat meciul. Sunt foarte tristă'', a mai spus Halep.

"Cred că am avut un sezon foarte bun pe zgură. Sunt din nou pe locul 2 (WTA). Sunt tristă pentru că am pierdut azi, dar de fiecare dată e greu când pierzi. Doare foarte tare, dar încerc să iau tot ce a fost bun. Voi avea nevoie de timp pentru a depăși acest moment. Va fi o pauză scurtă'', a menționat românca.

Nu pot să cred că sunt campioană la Roland Garros, la  doar 20 de ani, a declarat Jelena Ostapenko, noua câștigătoare de la Roland Garros, iemdiat după închierea meciului.

Povestea unei campioane

Simona Halep este constănţeancă. S-a născut pe 27 septembrie 1991, într-o familie de aromâni. A fost mereu o fire sportivă, i-a plăcut joaca şi nu renunţa niciodată la luptă.  Ca majoritatea copiilor, a început să joace tenis cu o rachetă junior. Nu i-a plăcut să se joace cu păpuşile şi chiar ea îşi amintea: "Nu am avut păpuşi, jucam fotbal, jucam tenis. Făceam fileu din aţă şi jucam pe stradă."

Prima mare finală a jucat-o  în 2010, în Maroc. Dar în 2013 a început să câștige turneu după turneu și a urcat în clasamentul WTA.  Pe 21 noiembrie 2013 a fost desemnată "WTA's Most Improved Player". Acest titlu îl mai primise  Virginia Ruzici, în 1978. Şi tocmai Ruzici avea să îi devină manager și mentor.

Pe 5 iunie 2014 Simona a ajuns în premieră în semifinale la Roland Garros. Apoi a urmat finala.

În istoria tenisului, Ilie Năstase este singurul român lider mondial. Pe 23 august 1973, Năstase a fost primul tenisman din istorie numărul 1 în clasamentul masculin ATP. Simona Halep este prima jucătoare din România care ţinteşte la fel de sus.

FINALA ROLAND GARROS Jelena Ostapenko - Simona Halep. Desfășurarea meciului

6-3 Servește Simona. Ostapenko face break și  câștigă setul și meciul.

5-3 Letona își face serviciul.

4-3 Break Ostapenko.

(w500) Ostapenko

3-3 Servește Jelena Ostapenko. Letona își face serviciul și e 3-3 în setul decisiv.

2-3 Servește Simona Halep. 40 egal. Avantaj Ostapenko, minge de break pentru ea. Letona face breakul.

1-3 Servește letona. Simona începe bine, cu un retur lung și e 15-0 pentru ea. Ostapenko dă în fileu și e 30-0 pentru Simona Halep. Letona dă în out și e 40-0 pentru Simona. Ostapernko lasvează o minge de break. Letona dă out și Simona face breakul.

(w500) Break Simo

1-2 Servește Simona Halep. Sportiva noastră câștigă ghemul

1-1 Servește Jelena Ostapenko. 30-0 pentru ea. Letona ajunge la 40-15, apoi dă un as și își face serviciul.

0-1 Servește Simona Halep. Egalitate la 40. Letona dă în out și șansă de ghem pentru româncă. Din nou out și Simona câștigă ghemul. 1-0 pentru ea în setul decisiv.

ÎNCEPE SETUL DECISIV

JELENA OSTAPENKO CÂȘTIGĂ SETUL 2

6-4. Jelena Ostapenko servește pentru set. 40-0 pentru ea. Simona salvează o minge de set, 15-40 pentru ea. Letona câștigă setul 2.

(w500) Jelena Os

5-4 Servește Simona Halep. Letona reușeste 40-0. Trei șanse de break pentru ea. Ghem la zero pentru Ostapenko, pe serviciul româncei.

(w500) 5-4 pentru

4-4 Servește Jelena Ostapenko. 15-40 și două șanse de rebreak pentru Simona Halep. Letona dă în out și Simona face break-ul.

4-3. Servește Simona Halep. Ostapenko are șansă de break, 40-30 pentru ea. Simona egalează. Avantaj Ostapenko și o nouă șansă de break pentru ea. Letona face breakul, reușind 4 ghemuri la rând în setul 2.

3-3 Servește Jelena Ostapenko. 15-30 pentru letonă. Șansă de break pentru Simona Halep. Ostapenko reușește să egaleze. Out Simona și avantaj Ostapenko. Letona își face serviciul și egalează la ghemuri.

(w500) 3 -3 în s

2-3 Servește Simona Halep. Letona conduce cu 15-0, dar Simona egalează. ostapenko are 40-15 și șansă de break. Out letona și e 30-40 pentru Simona. Out Simona și letona face break-ul.

1-3 Servește Jelena Ostapenko. Egalitate la 40. Avantaj pentru sportiva noastră. Letona restabilește egalitatea. Ostapenko dă în fileu și o nouă șansă de break pentru Simona. Letona restabilește egalitatea. O oră de joc. Simona reușește un retur excelent și are avantaj. Sportiva noastră scapă mingea în out și e din nou 40 egal. Din nou out pentru Simona și avantaj pentru letonă. ostapenko cîștigă ghemul.

0-3 Servește Simona Halep. Intră primul serviciu și e 30-0 pentru Simona. 40-0 pentru Simona.  40-15 pentru Simona. Ostapenko mai recuperează o minge, 40-30. Letona egalează. Simona are avantaj. Letona dă în fileu și câștigă ghemul.

(w500) 3 -0 pentr

0-2. Servește Jelena Ostapenko. 30-0 pentru Simona. Letona egalează, 30-30. Senzațional retur al Simonei, 40-30 pentru ea, dar letona egalează. Primul as al letonei, care are avantaj. Out și se restabilește egalitatea.  Otapenko dă în fileu și Simona are șansă de break. Din nou, egalitate. Out și din nou avantaj Simona.  Din nou out și break Simona Halep.

0-1. Servește Simona Halep. Dă în out și e 0-15 pentru letonă. 0-30 pentru Ostapenko. 0-40, după ce Simonei nu îi intră primul serviciu. Un lung de linie reușit și e 15-40. Simona egalează. Letona dă în out, avantaj Simona, care câștigă 4 puncte consecutive. Simona câștigă ghemul.

ÎNCEPE SETUL 2.

(w500) Simona câ

SIMONA HALEP CÂȘTIGĂ SETUL 1

4-6. Servește Jelena Ostapenko. Șansă de break pentru Simona, 30-40. Letona dă în out și setul e câștigat de Simona Halep

4-5 Servește Simona Halep. 0-30 pentru letonă Simona egalează. Letona dă în out și Simona are șansă de ghem. Ostapenko egalează. Din nou out și Simona are avantaj. Out din nou, 5-4 pentru Simona.

4-4 Servește Jelena Ostapenko. Îi intră primul serviciu, 30-0, dar apoi face dublă greșeală. 30-15.  Șansă de game pentru letonă, care însă dă afară și este 40-30. Simona egalează 40-40. Avantaj Ostapenko. Letona câștigă ghemul.

(w500) Servește

3-4 Servește Simona Halep. Simona greșește cu al doilea serviciu, 0-15. Simona egalează, apoi ajunge la 40-15, după ce îi intră primul serviciu.  Ostapenko reușește să egaleze, 40-40. Avantaj Ostapenko, care are șansă de break. Egalitate, după ce letona dă mingea afară. Din nou out și Simona are avantaj, pe care îl pierde după o minge în fileu.  Din nou avajntaj Simona, după ce mingea letonei ajunge în fileu. 4-3 pentru Simona, după ce îi intră primul serviciu.

(w500) Simona reu

3-3 Servește Jelena Ostapenko. Trei șanse de rebreak pentru Simona, 0-40. Simona reușeste breakul, după ce letona dă mingea în fileu.

3-2. Servește Simona Halep. 15-40, șansă de break pentru Ostapenko. Simona Halep dă mingea afară și letona reușeste breakul.

2-2 Servește Jelena Ostapenko.

1-2 Servește Simona Halep. Câștigă game-ul cu 40-0 și este 2-1 pentru jucătoarea noastră.

1-1 Servește letona. 30-0 pentru Simona. Ostapenko dă mingea în fileu, 40-0 pentru sportiva noastră. Letona recuperează, ajunge la 30-40. Ostapenko trimite afară, Simona își ia breakul înapoi.  1-1 în setul 1.

(w500) Ostapenko

ORA 16.11 A început meciul. SETUL 1. Simona servește. 40 -0 pentru Ostapenko. Ostapenko face breakul, 1-0

ORA 16.10 Simona Halep și Jelena Ostapenko au ieșit la încălzire

(w500) Simona Hal

ORA 16.03 Simona Halep intră pe teren

(w500) Simona Hal

ORA 16.00 Ora oficială de începere a finalei de la Roland Garros

AVANCRONICA MECIULUI

(w500) Simona Hal

Joacă finala împotriva letonei Jelena Ostapenko, locul 47 WTA, surpriza acestui turneu. Ostapenko s-a calificat în finală chiar în ziua în care împlinea 20 de ani, după ce a eliminat-o în trei seturi pe Timea Bacsinszky, locul 31 WTA şi cap de serie numărul 30. De altfel, ambele jucătoare şi-au sărbătorit ziua de naştere pe teren.

Tânăra letonă nu are niciun trofeu în palmares, de când evoluează ca profesionistă și nu a mai jucat niciodată cu Simona Halep. A pierdut toate finalele disputate până acum: în 2015, la Quebec, a fost învinsă de Annika Beck, în 2016, la Doha, de Carla Suarez Navarro, iar în acest an, la Charleston, a pierdut în fața Dariei Kasatkina.

(w500) Jelena Ost

Ostapenko ajuns în finală după ce le-a eliminat pe Laura Chirico, Monica Puig, Lesia Țurenko, Sam Stosur, Caroline Wozniacki și Timea Bacsinszky

Simona Halep s-a calificat în a doua finală de Grand Slam a carierei, după o victorie într-un meci dificil cu favorita 2 a turneului, Karolina Pliskova, 6-4, 3-6, 6-3. Un meci cu atât mai greu cu cât era jucat contra unei adversare care, la rândul ei, avea șansa de a urca pe primul loc mondial în cazul unei victorii.

După ce Angelique Kerber, liderul mondial, a pierdut în primul tur la Roland Garros, atât Halep, cât și Pliskova aveau șansa de a deveni numărul 1 în clasamentul WTA. Acum, doar Simona mai poate atinge această performanță. Pliskova trebuia să ajungă în finală pentru a deveni lider WTA, Simona Halep trebuie să ia titlul.

(w500) Karolina P

"Cred că aș fi bătut 99% din fete cu tenisul jucat azi, dar, din nefericire, am jucat cu Simona. Cred că este una dintre cele mai bune jucătoare pe zgură, poate una dintre cele mai bune la acest turneu. Iubește acest turneu'', a declarat Plíšková în conferința de presă de după semifinala câștigată de Simona.

"Aș paria tot ce am pe Simona în finală. Poate pe hard sau pe iarbă ar fi diferit, dar pe zgură, cu felul în care se mișcă și câte mingi returnează, are o șanse foarte mari să câștige finala", a mai spus Karolina, într-un gest admirabil de fair play, despre finala pe care Simona o joacă împotriva letonei Jelena Ostapenko.

Semifinala cu Pliskova venea la doar o zi după efortul uriaș depus de Simona în meciul din sferturi cu Elina Svitolina. Un meci complicat, în care Simona a fost condusă, iar adversara ei a fost la un pas să câștige. Simona a întors meciul cu o revenire senzațională. Svitolina a avut 5-0 în primul set, a condus cu 5-1 în al doilea și tot în al doilea, în tie-break, a avut o minge de meci, când conducea cu 6-5. Simona a trecut cu bine peste acel moment și a punctat de 3 ori la rând, câștigând setul. Scorul final - 3-6, 7-6 (6), 6-0 a dus-o în a patra semifinală de Grand Slam din carieră.

(w500) Simona Hal

În drumul spre finală, Simona Halep a mai trecut de Tatjana Maria, Jana Cepelova, Daria Kasatkina și Carla Suarez Navarro.

Jucătoarea română de tenis are deja experiența unei finale jucate la Roland Garros, în 2014, când a pierdut în fața Mariei Sharapova cu 4-6, 7-6, 4-6.

Halep a bifat anul acesta la Roland Garros a patra sa semifinală de Grand Slam, celelalte trei fiind la Wimbledon (2014), Roland Garros (2014) şi US Open (2015).

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPORT
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI