Simbolurile unui vot istoric. Pupitrul furat din Capitoliu, folosit după decizia de punere din nou sub acuzare a lui Trump. Capitoliul, o fortăreață a democrației

Pupitrul furat de unul dintre susținătorii lui Trump în timpul haosului din 6 ianuarie este din nou la Congres și a fost folosit chiar miercuri de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, imediat după votul istoric privind a doua procedură de punere sub acuzare a președintelui în exercițiu. Imaginile cu protestatarul deosebit de încântat de "trofeul" său au șocat o întreagă lume. Un alt simbol restituit este chiar Capitoliul. Înaintea ședinței Camerei Reprezentanților, zeci de soldați ai Gărzii Naționale se odihneau pe culoarele clădirii istorice devastate acum o săptămână, ei înșiși sub veghea mai puțin obișnuită a statuilor reprezentând figuri emblematice din istoria Statelor Unite ale Americii.

14 Ianuarie 2021, 12:35 (actualizat 14 Ianuarie 2021, 13:53) | Mihaela Carpea |
Soldați în Capitoliu

Apariția surpriză a pupitrului lui Nancy Pelosi a fost remarcată de jurnaliștii care așteptau reacții oficiale după rezultatele votului din Camera Reprezentanților.

"Dumnezeule mare!", a exclamat unul dintre ei, când un angajat al Capitoliului a adus pupitrul în sala unde urma să se adreseze președinta Camerei.

"Nimeni nu este deasupra legii. Nici măcar președintele Statelor Unite ale Americii", a declarat Pelosi de la pupitrul care poartă sigiliul funcției sale.

Pelosi l-a numit pe Donald Trump "un pericol prezent, un pericol clar la adresa Statelor Unite".

Adam Johnson, în vârstă de 36 de ani, a devenit cunoscut drept "omul cu podiumul", după ce a fost fotografiat în interiorul Capitoliului, cărând pupitrul cu însemnele oficiale.

Bărbatul a fost arestat două zile mai târziu.

Johnson a fost pus sub acuzare pentru 3 infracțiuni, printre care și cea de furt din proprietatea statului, și eliberat în schimbul unei cauțiuni de 25 de mii de dolari. Soția lui a fost co-semnatară pentru eliberarea pe cauțiune.

Cele mai impresionante imagini ale unei zile istorice au fost însă instantaneele cu zeci de soldați care se odihneau în sălile și pe culoarele Capitoliului, după o gardă lungă.

Imaginile au fost surprinse înainte ședinței în care s-a luat decizia fără precedent a punerii sub acuzare pentru a doua oară a unui președinte în exercițiu.

"Nu am mai văzut așa ceva după evenimentele din 11 septembrie", a declarat Dana Bash, șefa corespondenților pe domeniul politic de la CNN.

Garda Națională rămâne mobilizată în Washington până după ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 14°C 17°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 14°C 13°C
CONSTANTA 14°C 15°C
CRAIOVA 15°C 18°C
BRASOV 12°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI