Simboluri naziste și ale invaziei ruse în Ucraina, pe crucile eroilor români îngropați la Fălești, Republica Moldova

9 aprilie 2022, 21:12

În cimitirul de la Fălești sunt înmormântați 299 de eroi căzuți în Al Doilea Război Mondial.

Actele de vandalism au fost descoperite sâmbătă dimineață.

Cimitirul Eroilor Români din Fălești a fost inaugurat recent, în septembrie 2021.

Iulian Rusanovschi, președintele Asociației MONUMENTUM: „Am rămas profund mâhnit și indignat de faptul că a fost vandalizată troița din acest cimitir care reprezintă chipul Mântuitorului Isus Hristos. Fiind o țară de creștini, acest lucru este inadmisibil, nu doar sub aspect legal, dar și moral. Și, de asemenea celelalte cruci, care aduc aminte despre cei 299 de ostași care au căzut în război și care sunt originari din raionul Fălești„.

Ambasada României în Republica Moldova condamnă actul de vandalism şi cere identificarea şi tragerea la răspundere a făptaşilor

Mesajul Ambasadei României în Republica Moldova: „Ambasada condamnă cu fermitate acest act iresponsabil și provocator și își exprimă încrederea că autoritățile competente din Republica Moldova vor lua măsuri ferme și imediate de identificare și tragere la răspundere a făptașilor”.

Între timp, poliţia s-a autosesizat și a început ancheta.

Diana Fetco, purtător de cuvânt IGP:Oamenii legii au dispus și întreprind un șir de măsuri speciale de investigație și urmărire penală la identificarea și reținerea persoanelor care au comis infracțiunea de vandalism„.

Și Ministerul de Externe de la Chișinău condamnă vehement actele de vandalism din Cimitirul Eroilor Români.

Daniel Vodă, purtător de cuvânt, Ministerul de Externe:Condamnăm cu fermitate această acțiune, iar instituțiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri revoltătoare de vandalism într-un mod cât mai transparent și operativ„.

Recent, Parlamentul de la Chişinău a votat interzicerea simbolurilor pro-ruse și pro-război, precum panglica Sfântului Gheorghe şi a literelor Z şi V.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite