Silvio Berlusconi susţine că preşedintele Sergio Mattarella trebuie să demisioneze, dacă Italia adoptă un regim prezidenţial

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
12 august 2022, 16:14

Agenţia arată că blocul condus de Berlusconi are şanse să câştige alegerile şi să impună aşa-numitul „prezidenţialism”.

Miliardarul şi mogulul media Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a fost prim-ministru al Italiei de trei ori, iar acum afirmă că ar fi unul din cei mai buni candidaţi la preşedinţie, dacă scrutinul ar fi direct. În ianuarie, el nu a reuşit să îi ia locul lui Mattarella, care are 81 de ani, iar acesta a acceptat până la urmă un al doilea mandat prezidenţial.

„Nu l-am atacat niciodată pe preşedintele Mattarella şi nici nu i-am cerut demisia. Am spus doar ceva evident, care nu mai necesită dovezi, şi anume că după aprobarea reformei constituţionale privind prezidenţialismul, înainte de a trece la alegerea directă a şefului statului, ar fi necesară demisia lui Mattarella”, a afirmat Berlusconi. El a adăugat că Sergio Mattarela „ar putea fi chiar reales” şi că nu este vorba de altceva decât de „o explicaţie simplă a modului în care ar putea funcţiona reforma propusă”.

Poziţia sa este însă considerată de adversarii de centru-stânga un atac direct la preşedinte.

„Faptul că centrul-dreapta îşi începe campania cu un atac la Mattarella şi o cerere de demisie a acestuia arată că dreapta este periculoasă pentru ţară”, a declarat fostul premier Enrico Letta, şeful Partidului Democrat şi al alianţei de centru-stânga.

Giuseppe Conte, fostul premier care a rupt alianţa Mişcării 5 Stele cu Partidul Democrat după ce a contribuit la căderea guvernului condus de Mario Draghi, a avut o reacţie similară: „Spunem nu logicii de centru-dreapta care creează divizări”.

Însă Georgia Meloni, care conduce formaţiunea Fratelli d’Italia şi blocul de centru-dreapta, urmând probabil să devină prima femeie prim-ministru din Italia, a apreciat că „prezidenţialismul este o reformă serioasă şi economică, iar datorită stabilităţii se dă încredere investitorilor”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite