În România sunt 118 școli care riscă să se prăbuşească la un cutremur mai mare. Un grup de lucru format din reprezentanți ai ministerelor Dezvoltării şi Educației verifică unitățile de învățământ

118  instituţii de învăţământ sunt încadrate în clasa întâi de risc seismic, iar premierul a cerut reabilitarea lor urgentă. A fost punctul care a declanşat un conflict între ministerul Dezvoltării şi cel al Educaţiei.

16 Februarie 2023, 13:48 (actualizat 16 Februarie 2023, 15:27) Știrile TVR |

În debutul şedinţei de Guvern, premierul Nicolae Ciucă i-a cerut în special ministrului Dezvoltării să rezolve cât mai rapid problema școlilor care prezintă risc în caz de seism.

Premierul Nicolae Ciucă: Avem 70 de școli care se reabilitează prin Banca Mondială dar avem și 118 școli evaluate cu risc seismic 1.

Într-un comunicat, ministrul Educației precizează că a cerut ministerului Dezvoltării o lista cu situația unităților de învățământ și o întâlnire pentru a discuta soluțiile de consolidare a clădirilor cu probleme.

În replică, Cseke Attila spune că, de fapt, cei de la Educație au deja aceste date.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Eu cu o lista de 118 clădiri nu am ce să fac. lucrez cu solicitări care se bazează pe documentație tehnico-economică.

Între timp, Ministerul Educației a anunțat primele măsuri. Va cere inspectoratelor școlare să informeze elevii cum să se comporte în caz de cutremur și va crea, pe site-ul ministerului, o secțiune cu materiale informative.

Ministerul Educaţiei afirmă că a dispus verificări suplimentare în ceea ce priveşte situaţia clădirilor de învăţământ

Ministerul Educaţiei a precizat joi că are situaţia clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ, inclusiv cele expertizate şi clasificate ca fiind expuse riscului seismic, şi a precizat că a dispus verificări suplimentare.

"Ministerul Educaţiei are o situaţie a clădirilor cu destinaţia unităţi de învăţământ, inclusiv cele expertizate şi clasificate ca fiind expuse riscului seismic. Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) este platforma în care unităţile de învăţământ raportează aceste date. Fiind vorba despre clădiri aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor locale, Ministerul Educaţiei a dispus verificări suplimentare, pentru a evita eventualele erori în raportare", afirmă Ministerul Educaţiei într-o informare de presă.

Potrivit sursei citate, toate datele vor fi analizate în cadrul unui grup de lucru interinstituţional, anunţat la şedinţa de Guvern de joi de premierul Nicolae Ciucă.

"În cadrul acestui grup de lucru, din care face parte şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, se va stabili concret câte clădiri cu destinaţia unităţi de învăţământ sau instituţii de învăţământ sunt deja incluse într-un program de consolidare şi câte vor fi cuprinse în viitor într-un astfel de proces", afirmă sursa citată.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 3°C 3°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 9°C 9°C
CRAIOVA 3°C 6°C
BRASOV 3°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI