Sibiu: Apel pentru pacienții vindecați de COVID-19, să doneze plasmă pentru a-i salva și pe alții

Medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, care au tratat sute de cazuri de COVID-19, fac apel către pacienții vindecați să vină și să doneze plasmă pentru a salva, astfel, și alte vieți. Până acum au donat cinci persoane și de plasmă au beneficiat trei pacienți în stare critică.

02 Iunie 2020, 18:16 (actualizat 02 Iunie 2020, 18:35) |
Test coronavirus

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este unul dintre centrele autorizate de Ministerului Sănătății pentru includerea Secției Clinice ATI în Programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați.

Medicii fac un apel către pacienții vindecați de COVID -19, care sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună, să doneze și să contribuie la lupta împotriva noului coronavirus.

„Avem aproape 400 de pacienți vindecați care au trecut prin secțiile Spitalului Județean și care pot dona plasmă și pot ajuta astfel la salvarea vieților omenești ale pacienților în stare foarte gravă. Este un gest de umanitate și solidaritate în această confruntare cu COVID -19 și suntem convinși că oamenii vor acționa în consecință și vor veni în număr mare să doneze”, declară conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Cei care vor să doneze plasmă trebuie să se adreseze Centrului de Transfuzie Sanguină din Sibiu pentru a obține informații și pentru a se programa pentru donare.

Până în prezent, aici au avut loc șase donări de la un număr de cinci pacienți.

Primul donator de plasmă este un asistent care lucrează în Spitalul din Sibiu. Acesta a repetat gestul, venind și a doua oară să doneze.

„De la punerea în funcțiune a echipamentului de colectare de plasmă umană au donat 5 persoane, dintre care un pacient se află la a doua donare. Pentru trei donări au venit rezultatele examinărilor suplimentare de la Centru National de Hematologie Transfuzională și a fost totul în regulă. De altfel, plasma a și fost transfuzată. Alte două probe sunt trimise la București, așteptam săptămâna aceasta rezultatele și urmează ca joi să trimitem o altă probă”, explică Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.

Aceasta a adăugat că „mereu există nevoie de donatori, atât de sânge cât și plasmă, în contextul actual legat de coronavirus”.

De tratamentul cu plasmă umană hiperimună de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu au beneficiat trei pacienți din Secția Clinică ATI.

Criterii pentru eligibilitatea donatorului:

a) donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;

b) intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;

c) prezentarea biletului de externare din spital şi a rezultatelor testelor RT-PCR şi opţional a testelor serologice pentru detecţia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);

d) semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

e) încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei.

 

 

Sursa: Mediafax

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 16°C 18°C
IASI 15°C 16°C
CLUJ 13°C 16°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 14°C 16°C
BRASOV 11°C 15°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI