CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

Siberia se topește. Specialiștii trag un semnal de alarmă: Suntem martorii unei creşteri de concentrații de metan în atmosferă fără precedent

Zone întinse din Siberia, care odinioară erau permanent înghețate, se topesc. Ies la iveală fragmente și schelete ale animalelor preistorice împreună cu vegetație și materie organică, vechi de zeci de mii de ani. Un sfert din zona arctică a Rusiei este formată din permafrost. Despre semnalele de alarmă trase de specialiști, a transmis corespondentul nostru Liviu Iurea.

09 Noiembrie 2021, 08:36 (actualizat 09 Noiembrie 2021, 09:11) |

Oamenii de știință ruși au descoperit un fenomen paradoxal. Chiar dacă pandemia a oprit în mare parte activitatea industrială, deci emisiile de carbon în atmosferă ar fi trebuit să se reducă, realitatea este alta.

Serghei Zimov, cercetător: S-a întâmplat exact invers. Nivelul concentraţiilor de dioxid de carbon şi metan în atmosferă a crescut simţitor. Suntem martorii unei creşteri de concentraţii de metan în atmosferă fără precedent. Sunt convins că asta se întâmplă din cauza topirii permafrostului. Din cauza topirii solului, care în Siberia era permanent înghețat în atmosferă se degaja mari cantități carbon.

Nikita Zimov, cercetător, fiul lui Serghei Zimov: Una dintre principalele cauze al topirii permafrostului este că aici avem cantităţi foarte mari de carbon organic. Uitaţi-vă. Astea sunt rădăcini de ierburi cu care s-au hrănit cu milioane de ani în urmă mamuţii. Aceste rădăcini s-au păstrat până astăzi. Ai spune că aceste ierburi sunt inofensive. Dar dacă luăm greutatea acestor materii organice descompuse numai pe teritoriul republicii Iakuţia, ea depăşeşte greutatea vegetaţiei existente pe întreagă planetă.

Jumătate din permafrost este gheață, care odată topită, solul se va reduce în dimensiuni. Există riscul, atrag atenția oamenii de știință rusi- că în câțiva ani, sufrafețe întinse din Siberia să se prăbușească cu zeci de metri din cauza cavităților care se vor forma în urma topirii gheții din permafrost.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 0°C 2°C
IASI -3°C -3°C
CLUJ -6°C -6°C
CONSTANTA -1°C -2°C
CRAIOVA 0°C 2°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI