MOLDOVA AZI

Siberia, lagărul deportaţilor de peste Prut. În iulie 1949, peste 35 de mii de basarabeni au fost deportați

Au îndurat frig, foame şi batjocoră. Copiii deportărilor au trăit chinuri inimaginabile și au devenit, fără voia lor, oameni maturi peste noapte. Acea noapte din 5 spre 6 iulie 1949, care le-a croit un alt drum, un drum spre nicăieri, de unde părea că nu există cale de întoarcere. E povestea basarbenilor deportați. În iulie 1949, peste 35 de mii de oameni din Basarabia au fost deportaţi în Siberia. Un reportaj realizat de jurnaliștii de la TVR Moldova.

08 Iulie 2017, 17:44 |
MOLDOVA AZI Siberia, lagărul deportaților de peste Prut
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 1949, Gheorghe Cojocaru avea 14 ani, tocmai absolvise şapte clase şi avea planuri de viitor. Regimul sovietic îi croise însă altă soartă. Tatăl, gospodar cu cai şi boi, a fost considerat culac. Erau sortiţi „ridicării". Nu au luat nimic cu ei, nu ştiau unde se îndreaptă şi de ce. Au fost încărcaţi în vagoane şi au pornit la drum.

Și Eugenia Poiată are o poveste asemănătoare. Ea și familia au fost urcaţi în camion, în miez de noapte, apoi în tren. Drumul avea să fie lung, fără mâncare, apă şi aer. Sora de doar câteva sâptămâni s-a îmbolnăvit, dar a fost salvată ca prin minune.

Peste aproape trei luni au ajuns în îndepărtata Siberie. Începea un nou calvar.

A supravieţuit cu greu familia Eugenei. Şi-au construit un culcuş din ceea ce au găsit, pentru că gerul devenea insuportabil.

Fiecare clipă petrecută departe de casă era un chin. Erau supuşi la munci silnice. Doar speranţa şi credinţa le-a dat puteri să reziste.

Vestea că vor reveni acasă a venit ca o binecuvântare. Era 1956.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 10°C
IASI 3°C 8°C
CLUJ 5°C 6°C
CONSTANTA 11°C 16°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI