Şi copiii au probleme cu inima. Medicii recomandă EKG-uri periodice încă din copilărie

8 iunie 2017, 11:00

Isabela are patru ani şi, până acum, a fost de puţine ori la doctor. Tatăl ei a decis să o ducă în cabinetul medicului cardiolog pentru o consultaţie, chiar dacă nu are motive de îngrijorare.

“Nu are nicio problemă dar periodic, o dată pe an, îi fac toate controalele”, spune tatăl fetiţei.

Trei minute. Atât a durat ca părintele micuţei să se simtă mai liniştit, ştiind că fetiţa este sănătoasă. Medicii atrag atenţia părinţilor să nu neglijeze sănătatea copiilor lor.

“Cu ocazia fiecărui consult medical trebuie făcută o electrocardiogramă. Pe lângă malformaţiile congenitale sunt şi anumite boli care sunt diagnosticate exclusiv pe EKG, cum sunt sindroamele aritmice”, explică Daniela Anghelina, medic cardiolog.

Statisticile privind incidenţa malformaţiilor cardiace sunt îngrijorătoare. În România, anual, se nasc peste 1.200 de copii cu probleme.

7 din 10 tipuri de malformaţii pot fi tratate prin intervenţii minim invazive, dacă sunt depistate la timp, de aceea prevenţia şi EKG-ul în rândul copiilor ar trebui să devină o normalitate şi să se facă periodic.

Pentru ca Ministerul Sănătăţii nu derulează programe de prevenţie, pe toată durata lunii iunie, la un spital privat din Capitală, orice părinte poate veni să îi facă, gratuit, o electrocardiogramă copilulului cu vârsta de până în 12 ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite