Sfințirea apei de Bobotează, cu restricții în majoritatea orașelor. „Spectacol” la Constanța cu mii de credincioși care au uitat să se protejeze de Covid-19

6 ianuarie 2021, 18:54

Cu mască și la distanță, zeci de credincioși s-au așezat la rând încă de la 7 dimineața pentru a primi aghiasma mare. Au primit-o de la voluntari, în sticle de 1 litru, alături de anafură ți câte o iconiță. Cei care au rămas la slujbă s-au rugat în aer liber.

Sfințirea apei mari a fost oficiată de Patriarhul României. La final, Prefericitul i-a binecuvântat pe toți și i-a îndemnat să nu se  înghesuie.

10 mii de sticle cu apă sfințită au fost împărțite credincioșilor la Catedrala Patriarhală. Atât preoții cât și jandarmii s-au asigurat că toată obștea este protejată prin respectarea regulilor anti-Covid.

În județul Arad, pandemia nu a mai permis tradiționala sfințire a râului Mureș, un obicei vechi de decenii. Zeci de pelerini cu mască au asistat însă la slujba de Bobotează din curtea mănăstirii Hodoș-Bodrug. Iar la final au plecat acasă mulțumiți, cu aghiasmă.

Apele s-au sfințit astăzi în țoață tara. La Catedrala Mitropolitana din Timișoara peste 1.500 de litri de aghiasmă mare au fost împărțiți credincioșilor. Cu aghiazmă mare, de Bobotează, au plecat acasă și ieșenii.

 

“Spectacol la malul mării”

Dacă în cele mai multe orașe, slujbele de Bobotează au avut reguli stricte, în Constanța a fost „spectacol” cu mii de credincioși care au uitat să se protejeze de Covid-19. Și anul acesta, arhiepiscopul Tomisului a aruncat trei cruci de lemn în mare, iar tineri curajoși le-au recuperat. Obiceiul este respectat cu sfințenie și de românii plecați în afara țării.

De la catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel alaiul de preoți și credincioși a pornit spre portul Tomis. Procesiunea de Bobotează a fost deschisă de pastorul locului.

Arhiepiscopul Teodosie, într-o caleașcă trasă de doi cai a sfințit mulțimea înghesuită pe margine.

Oamenii au purtat măști de protecție, dar au uitat că trebuie să respecte distanța fizică.

Anul acesta, pentru a fi evitată aglomerația, jandarmii au format echipe de dialog, s-au plimbat printre oameni și i-au îndrumat să respecte regulile

Și anul acesta, IPS Teodosie a fost pe mare cu o ambarcațiune, a sfințit apa și a aruncat trei cruci de lemn. Acestea au fost recuperate de doi salvamari din Constanța și de un tânăr din București.

După slujbă, oamenii s-au înghesuit să ia aghiasmă, deși anul acesta au fost organizate mai multe zone pentru distribuirea apei sfințite

La Galați, obiceiul ca zeci de tineri să sară în Dunăre după cruce a fost anulat. Doi bărbați nu s-au conformat, însă, iar unul dintre ei a intrat în Dunăre și a luat crucea. Ambii au primit un avertisment din partea jandarmilor.

Și românii din Suedia păstrează tradiția aruncării Crucii în Marea Nordului. Anul acesta au prins-o doi înotători, tată și fiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite