Sfinți în lupta cu demonii. Povestea martiriului celor șapte episcopi greco-catolici beatificați de Papa Francisc

Beatificarea martirilor de către Papa Francisc, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, este un dar pe care Suveranul Pontif îl face României. Astfel de Liturghii sunt ţinute, de obicei, de către cardinali, pentru că Papa se ocupă de canonizări. Prin acest gest, Sanctitate Sa doreşte să întărească Biserica Greco-Catolică, martirizată în timpul comunismului.

02 Iunie 2019, 13:52 (actualizat 02 Iunie 2019, 18:18) Știrile TVR |
Sfinți în lupta cu demonii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe 15 mai 1948, guvernul comunist a declanșat operațiunea de exterminare a Bisericii Române Unite.

Întreaga desfăşurare a lichidării acestei biserici vine de la Stalin, modelul ucrainean - lichidare prin unificare forțată cu Biserica Ortodoxă.

Abia după căderea Cortinei de Fier s-a aflat din documente desecretizate cine a dat ordinul de înlăturare a conducătorilor religioși. În 1948, Biserica Română Unită avea peste un milion și jumătate de credincioși greco-catolici. Toți episcopii săi au fost arestați într-o noapte și supuși la tortură.

Iuliu Hossu, episcopul Unirii, care a citit Rezoluția de la Alba Iulia, în 1918, a rezistat cel mai mult, până în 1970. A supraviețuit calvarului închisorii Sighet, dar până la sfârșitul vieții a avut domiciliu forțat la mănăstirea Căldărușani. Papa l-a făcut cardinal în secret, în 1969.

Nicio tortură nu a fost atât de puternică încât să-l determine să renunțe la credință pe episcopul vicar de București, Vasile Aftenie. În 1950 a suferit un atac cerebral, după doi ani de anchete în beciurile Securității. La deshumarea pentru beatificare, s-au descoperit lovituri în tibie provocate de metoda preferată de tortură a temutului anchetator Gheorghe Enoiu. A fost îngropat în cimitirul Bellu Catolic, fără nicio inscripție pe crucea de lemn.

Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea, a murit în 1952, la închisoarea Sighet. Papa Benedict al XV-lea îl numise asistent al Tronului pontifical, iar în 1948 Papa Pius al XII-lea l-a făcut arhiepiscop. A fost înmormântat în Cimitirul săracilor din Sighet, într-un loc rămas necunoscut până în zilele noastre.

Ioan Suciu, cunoscut ca "Episcopul Tinerilor", a fost unul dintre cei mari oratori ai Bisericii. A murit de foame, la Sighet, în 27 iunie 1953, rostind pentru ultima oară Tatăl nostru şi Născătoarea. A fost aruncat într-o groapă comună. Osemintele sale nu au mai fost găsite.

Episcopul Tit Liviu Chinezu a fost considerat de Securitate „unul dintre cei mai fermi opozanți față de unirea dintre Biserica greco-catolică și Biserica ortodoxă română". A murit la Sighet, în 1955 și îngropat în „Cimitirul Săracilor", fără ca mormântul să mai fie identificat vreodată.

Episcopul Ioan Bălan a murit în 1959, la Mănăstirea Ciorogârla, după 11 ani de arest. În ciuda vârstei înaintate a fost torturat și supus unor munci istovitoare.

Episcopul Alexandru Rusu, pe care Papa voia să-l numească mitropolit al Bisericii Române Unite, a murit de septicemie, la Gherla, în 1963.

În timp ce în România uciderea episcopilor nu a fost cercetată juridic, Vaticanul este prima autoritate de stat care recunoaște, pe bază de probe și mărturii, omorul cu premeditare aprobat de autoritățile comuniste.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI