Sfaturile unui cardiolog pentru bolnavii cardiaci, pe timpul caniculei, dar și pentru oamenii sănătoși

Aproape 5% dintre românii care au peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă. Asta înseamnă în jur de 560.000 de oameni. În fiecare oră, la noi în ţară sunt diagnosticate 5 cazuri noi. În aceste zile în care temperaturile ne fac să respirăm din ce în ce mai greu, cardiacii trebuie să fie extrem de atenţi.

25 Iulie 2022, 17:34 (actualizat 25 Iulie 2022, 22:37) Știrile TVR |

Dr. OREN IANCOVICI, cardiolog: Noi trebuie să ne referim la oameni care nu au nicio boală cunoscută cardiacă și la cei care se știu cu mai multe boli, printre care și cele cardiovasculare. Recomandările noastre pentru pacienții care se știu cu o boală - insuficiență cardiacă, hipertensiune, diabet, mari fumători, anginoși - cei pe care-i doare în piept -, c-o boală cardaică ischemică, le zicem oricum să nu iasă afară când soarele bate. De la 10 - 19 seara, să nu iasă afară. Să încerce să nu aibă o muncă agricolă sau care necesită stat mult la soare sau plimbat mult pe străzi sau cu mașina. Trebuie să se hidrateze, să-și ia tensiunea dimineața, seara, să vadă dacă n-au palpitații. În ceea ce privește oamenii care nu se știu cu o boală, oameni tineri, de 20-30 de ani, statul la temperaturi atât de mari fără să se hidrateze poate să cauzeze probleme destul de mari, neurologice. Deshidratarea este un fenomen greu reversibil, dacă nu ne dăm seama la timp. Și pot avea niște consecințe neurologice destul de grave. Ceea ce înseamnă că noi oricum trebuie să bem 1,5 - 2 litri de apă pe zi. Când ieșim afară, muncim sau avem treabă, trebuie neapărat să bem multă apă, să se acopere și să aibă grijă.

Despre cum ne va fi în viitor, se va adapta sau nu corpul nostru la temperaturi mai mari:

Dr. OREN IANCOVICI, cardiolog: În următorii 20-50 de ani o să ne adaptăm și la temperaturi de 40 de grade, și 50 de grade vara, cum suntem adaptați și la -20 -30 iarna. O să învățăm să ne îmbrăcăm, să folosim instrumentele pe care le avem ca să ne răcorim și să producem lucruri care ne apără permanent. O să umblăm cu umbrele de soare. O să folosim șepci, creme de protecție cu factor de protecție care deja a ajuns la 100, deci ne vom adapta.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI