Sfaturi pentru evitarea utilizării greşite a datelor și pentru ştergerea amprentei digitale

Amenințare pe mail
Amenințare pe mail
11 februarie 2021, 13:39

Specialiștii companiei de securitate cibernetică Kaspersky au făcut o lista de sfaturi pe care trebuie să le urmăm pentru a ne șterge amprenta digitală.

Persoanele cu vârste între 25 și 4o de ani petrec în medie mai mult de 7 ore pe zi online, potrivit informaţiilor publicate de Kaspersky.

36% dintre aceste ersoane sunt conştiente că ar trebui să îşi consolideze abilităţile de securitate, iar 37% cred că sunt prea neinteresante pentru a deveni victimele unei infracţiuni cibernetice.

Prin urmare, pentru evitarea utilizării greşite a datelor şi pentru creşterea securităţii online, compania transmite utilizatorilor de internet mai multe recomandări:

• Căutaţi pe Google informaţii despre propria persoană. Dacă ştiţi ce informaţii despre dumneavoastră sunt disponibile public, înţelegeţi ce poate fi folosit împotriva voastră.

• Dacă numele nu este popular, vă puteţi abona la notificările de la Google pentru a afla dacă/când apare ceva despre dumneavoastră în mediul online;

• Încercaţi aşa-numitele motoare de căutare pentru persoane care permit verificări de fond pentru persoanele care utilizează date web deschise sau înregistrări guvernamentale. Publicarea acestui tip de informaţii în mediul online ar putea fi ilegală în funcţie de ţară, astfel încât disponibilitatea acestor site-uri web diferă în diferite jurisdicţii;

•Examinaţi postările de pe reţelele de socializare: verificaţi dacă există etichete geografice ale locurilor în care vă aflaţi frecvent, cum ar fi casa sau biroul dumneavoastră sau fotografii care le pot dezvălui locaţiile. •

•Verificaţi setările de confidenţialitate şi folosiţi opţiunea de a ascunde postări mai vechi, care pot conţine informaţii sensibile, de exemplu numele rudelor dumneavoastră;

• Utilizaţi soluţii care împiedică aplicaţiile să urmărească excesiv dispozitivele dumneavoastră;

• Dacă credeţi că informaţiile personale distribuite pe internet pot fi folosite împotriva dumneavoastră, încercaţi să scăpaţi de ele.

În cazul reţelelor sociale, este de obicei relativ uşor: fie eliminaţi postările cu date private, fie vă faceţi profilul privat; Ţineţi cont că, pe lângă reţelele sociale în sine, există multe alte aplicaţii care au o componentă socială şi pot dezvălui informaţii personale, de la limbi pe care le învăţaţi până la nivelul dumneavoastră de activitate sexuală.

• Acordaţi o atenţie specială aplicaţiilor care înregistrează un fel de geodate, cum ar fi aplicaţiile de urmărire a condiţiei fizice. Verificaţi dacă contul personal creat pe astfel de aplicaţii este privat;

• Evaluaţi ce servicii aţi folosit – magazine online, diverse aplicaţii de socializare, aplicaţii de check-in şi aşa mai departe. Dacă nu le mai folosiţi sau nu doriţi ca informaţiile personale să apară oriunde, solicitaţi ştergerea datelor din aceste aplicaţii. În caz contrar, verificaţi dacă site-ul are un formular de reclamaţie sau de eliminare a informaţiilor şi utilizaţi-l. Dacă nu, încercaţi să contactaţi direct administratorii.

• Dacă jurisdicţia din ţara dumneavostră are legi stricte privind confidenţialitatea datelor, cum ar fi GDPR sau CCPA, este mai uşor pentru un serviciu să vă elimine datele decât să se confrunte cu un organism de reglementare şi cu ameninţarea cu amenzi uriaşe;

• Dacă unele informaţii sunt imposibil de eliminat de la sursă, puteţi solicita motorului de căutare să elimine link-urile către site-urile web care conţin datele dumneavoastră private din rezultatele căutării, exercitând aşa-numitul drept la uitare.

Dacă puteţi face acest lucru sau nu depinde de motorul de căutare şi jurisdicţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite