Sfârșitul unui mit rusesc. Cum câștigă Ucraina războiul de bruiaj împotriva Rusiei – analiză The Economist

Invazia din Ucraina a distrus un mit al invincibilității legat de sistemele rusești de bruiaj, scrie The Economist într-o analiză.

19 Mai 2022, 11:09 (actualizat 19 Mai 2022, 11:11) Știrile TVR |
Foto: Wikimedia Commons

Dronele Ucrainei ar fi trebuit să nu le dea bătăi de cap forțelor ruse. Teoretic. Realitatea frontului a înfrânt însă teoria.

Mulți analiști au presupus că bruiajul electronic al Rusiei va neutraliza orice dronă care nu avea comunicații de nivel militar. Dar ucrainenii au folosit cu succes și drone comerciale în misiuni de recunoaștere și pentru a dirija focul de artilerie, în timp ce „octocopterele” mai mari (dronele cu opt elice) au distrus tancurile rusești T-72 aruncând grenade antitanc. Dronele militare rusești cad și ele din cer într-un ritm alarmant, subliniază The Economist.

Totuși, cum câștigă Ucraina războiul de bruiaj?

O dronă primește comenzi de la operatorul său printr-o legătură radio care se poate pierde dacă semnalul este copleșit de zgomot radio, fie din cauza interferențelor, fie a bruiajului deliberat pe aceeași frecvență. O dronă blocată se poate întoarce în ultima locație din care a primit comenzile, ar putea încerca o aterizare ușoară sau pur și simplu se prăbușește. Dronele militare (cum ar fi Bayraktar TB2, drona turcească pe care o folosește Ucraina) au filtre electronice pentru a reduce zgomotul și pentru a rezista la bruiaj, dar dronele de consum sunt vulnerabile.

Rusia ar fi trebuit să le poată dezactiva, scrie The Economist. Armata sa posedă resurse formidabile pentru războiul electronic, sub formă de unități mobile pe camioanele care însoțesc forțele terestre.

Thomas Withington, un analist militar specializat în război electronic, observă că astfel de unități trebuie, în general, să aibă o țintă în linia lor de vedere (dronele mici pot fi greu detectabile pe radar), așa că ar trebui să fie în prima linie pentru a opri quadcopterele care zboară la altitudine joasă, de tipul celor pe care Ucraina le folosește pentru recunoaștere.

Acest lucru este dificil atunci când se duc bătălii pe suprafețe mari. Și Rusia nu pare dornică să își mute unitățile de război electronic suficient de departe pentru a fi eficiente, de teamă că ar putea fi distruse sau, mai rău, capturate și secretele lor să fie transmise Occidentului.

Pierderile rusești

Potrivit Oryx, un blog de informații open-source, pierderile rusești includ cel puțin opt sisteme de bruiaj, dintre care trei au fost capturate intacte, inclusiv modulul de comandă al unei unități Krasukha-4 cu rază lungă de acțiune, care poate urmări aeronave.

De asemenea, bruiajele rușilor ar putea să nu fie atât de bune pe cât se zice, notează The Economist.

Thomas Withington a efectuat recent un studiu al dispozitivului de bruiaj repellent-1, despre care producătorii săi ruși susțin că este eficient în doborârea dronelor la o distanță de până la 35 km.

Folosind un software pentru a-i estima adevărata eficacitate, el a descoperit că funcționează bine până la aproximativ 20 km, dar dincolo de aceasta distanță șansele de succes scad între 10-50%. Withington sugerează că capabilitățile rusești de război electronic au fost promovate fie pentru a crește vânzările la export, fie pentru a impresiona liderii Rusiei.

Orlan-10

Între timp, Rusia pierde drone, în special modelul de recunoaștere Orlan-10. De la izbucnirea războiului din 24 februarie și până pe 2 mai, 31 au fost doborâte, potrivit Oryx. Alte 14 au fost pierdute între 3 mai și 11 mai. Imaginile cu Orlan-10 doborâte par să le arate nedeteriorate, un indiciu puternic că au fost doborâte mai degrabă de bruiaj decât de rachete. Oleg Vornik, CEO-ul DroneShield, un producător australo-american de bruiaj, observă că Orlan-10 folosește multe componente comerciale fabricate în Vest și China, mai degrabă decât pe cele militare personalizate, ceea ce îl face mai vulnerabil.

Capacitatea de bruiaj a Ucrainei pare să se îmbunătățească. America furnizează Ucrainei echipamente de război electronic nespecificate, iar forțele sale au o varietate de dispozitive portabile de bruiaj. Aceste unități de putere redusă, care arată ca niște pistoale laser dintr-un film științifico-fantastic, trebuie să fie îndreptate direct către o dronă. Withington spune că au o autonomie efectivă de câțiva kilometri. Se știe că forțele ucrainene au acum DroneGuns produse de DroneShield, EDM4S Sky Wipers de la NT Service (o companie lituaniană) și jammerul KVSG-3 fabricat local.

Dronele s-au dovedit extrem de eficiente în război în localizarea inamicului de la distanță și direcționarea focului de artilerie asupra lor.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN RĂZBOI ÎN UCRAINA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 23°C 25°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 27°C 26°C
BRASOV 25°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI