Sfârșitul sărutului franțuzesc? Este în pericol viitorul scenelor de sărut din filme?

Scenă din „You People”
Scenă din „You People”
9 februarie 2023, 14:14

„You People” de la Netflix ridică tot felul de întrebări, dar întrebarea „S-au sărutat cu adevărat?” probabil că nu ar trebui să fie una dintre ele. Pentru că, la urma urmei, putem vedea clar că cei doi actori se sărută. Chiar la final, Jonah Hill și Lauren London se căsătoresc, se apleacă unul spre celălalt și se sărută. Dar poate că nu-i adevărat.

Într-un episod recent al podcast-ului The Brilliant Idiots, comediantul Andrew Schulz a dezvăluit că întregul sărut nu a fost altceva decât o construcție CGI. „Nici măcar nu știu dacă ar trebui să împărtășesc rahatul acesta”, a spus Schulz, înainte de a împărtăși imediat punerea în scenă ciudată a sărutului pe platou. „Este CGI. Jur pe Dumnezeu! Sunt acolo, mă uit la nuntă și îi văd cum se duc să se sărute, iar fețele lor se opresc așa de departe. Și mă întreb cum vor juca asta în film. Oh, probabil că vor tăia chiar acolo cadrul. Dar, în film, puteai să le vezi fețele apropiindu-se într-un sărut fals.”

Dacă acest lucru este adevărat, nu știi ce reacție să ai. Pe de-o parte, bineînțeles că poți face ca două personaje să se sărute fals cu ajutorul CGI. Poți face orice cu CGI. CGI l-a ajutat pe Thanos să arunce cu o lună în Iron Man, deci este logic că îl poate face și pe Jonah Hill să o sărute pe Lauren London. Dar, pe de altă parte, e ca și cum ai trișa. „You People” este o comedie romantică, la urma urmei, iar oamenii se sărută în comediile romantice. Privarea noastră (a spectatorilor) de acel moment (un gest romantic culminant) în favoarea a ceva mult mai rău (amestecarea a două aglomerări de pixeli într-un computer) privează momentul de intimitate.

Însă după pandemia de Covid, acest lucru nu este chiar atât de șocant. În timpul pandemiei, când regizorii nu știau dacă vor mai putea arăta vreodată scene de sărut obișnuite în filme, au fost puse la cale tot felul de soluții. Deși, în cele din urmă, s-a ajuns la un consens care presupunea ca actorii să-și dezinfecteze bine gura după fiecare sărut, în toiul dilemelor, seriale precum „EastEnders” au făcut ca vedetele să se sărute prin ecrane de perspex sau au adus partenerii din viața reală ai actorilor pentru scenele respective.

Dar cel puțin toate aceste exemple au fost sărutări reale, fie prin dubluri, fie prin plastic. CGI este un nivel cu totul nou. Asta înseamnă să iei doi oameni și să-i pui să facă un gest care nu există în realitate, iar asta ridică o mulțime de probleme cu privire la viitorul actoriei. Viitorul intimității la Hollywood va fi reprezentat de scene de sex computerizate? Vor trebui actorii să caute clauze contractuale specifice care să le promită că nu vor fi transformați într-un avatar excitat în post-producție? Există o mulțime de întrebări legitime care trebuie puse aici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite