Sfârșitul erei Angela Merkel. Prima femeie cancelar s-a aflat timp de 16 ani în fruntea Germaniei și s-a confruntat cu numeroase crize

26 septembrie 2021, 20:42

Când a preluat mandatul de cancelar, Angela Merkel spunea că germanii au multe reușite și, dacă le stă ceva în cale, depășesc obstacolele.

Într-adevăr, Angela Merkel a depășit orice obstacol. De la fata lui Helmut Kohl – cum era numită, fiind favorita legendarului cancelar german – Merkel s-a impus pe scena politică. A preluat partidul și, fără nicio problemă, s-a debarasat chiar de mentorul ei, Helmut Kohl.

În 2005 aproape că pierduse alegerile, a ajuns cancelar la limită. Puțini credeau că va rezista mai mult de un mandat. Dar, cu tact, calm și diplomație, Angela Merkel a navigat prin toate crizele. A devenit „mutti Merkel”, cum o alintă germanii, iar în plan european a fost, incontestabil, cea mai influentă voce.

Mai ales în timpul crizelor financiare prin care a trecut Uniunea.

A fost criticată de mulți germani, dar și de câteva țări europene pentru că, practic, a impus primirea migranților, în timpul crizei refugiaților din 2015. A fost și mai e criticată pentru faptul că s-a purtat cu mănuși cu Vladimir Putin, inclusiv după anexarea Crimeii, ba chiar este arhitecta controversatului proiect ruso-german Nord Stream 2. În 2019 au fost speculații privind starea de sănătate a Angelei Merkel, după ce a tremurat necontrolat în câteva ocazii.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite