Sfântul Antonie cel Mare sau Egipteanul, primul monah, inventatorul isihasmului

Sfântul ortodox, căruia i se mai spune și Egipteanul are o poveste foarte interesantă, așa că personajul nostru de astăzi este Sfântul Antonie cel Mare.

17 Ianuarie 2020, 09:24 (actualizat 17 Ianuarie 2020, 16:29) |
Sf. Antonie cel Mare
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Creștinii îl pomenesc azi pe sfântul Antonie cel Mare, Egipteanul, cum i se mai zice. Antonie e primul monah, inventatorul isihasmului.

La 20 de ani are o revelație auzind predica cu pilda bogatului: "Dacă voiești să fii desăvârșit, du-te, vinde averea ta, da-o săracilor și vei avea comoara în cer; după aceea, vino și urmează-Mi".

Așa îi vine ideea să devină eremit. Culmea e ca Antonie nu era antisocial, îi plăcea să interacționeze cu oamenii și vorbea mult.

De asta, de mai multe ori, pleacă din pustiul unde își construise mânăstirea, fie să propovăduiască și să le vorbească discipolilor, fie să-i ia apărarea lui Atanasie cel mare, persecutat de adepții ereticului Arie.

Pe Arie l-a boscorodit cel mai tare și chiar în cuvântul sau de rămas bun le-a atras atenția ucenicilor săi să nu cadă în păcatul ereziei.

În plus, le-a cerut să-l îngroape în ascuns ca nu cumva cineva să-i ia trupul. Pare că sfântul nu era de acord cu ideea de a-i venera cineva moaștele.

Dar vorbim de începuturile creștinismului și ale ideii de sfânt. Antonie s-a rugat fără încetare.

Masa lui zilnica consta într-o felie de pâine uscată și o cană cu apă. Poate și de asta a trăit 106 ani.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI