Sf. Vasile, sărbătorit în prima zi din an. La biserica din Iași ce poartă hramul ierarhului, peste o sută de oameni au venit la prima slujbă din noul an

Anul începe cu sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanţi părinţi ai Bisericii Ortodoxe şi unul dintre cei mai mari teologi creştini, considerat "păzitor de duhuri rele". Este zi onomastică pentru sute de mii de români care poartă numele Vasile sau Vasilica.

01 Ianuarie 2021, 21:20 (actualizat 01 Ianuarie 2021, 21:21) Știrile TVR |
Sf. Vasile, sărbătorit în prima zi din an
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Episcop în Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci dar și o leprozerie. La biserica din Iași ce poartă hramul ierarhului, peste o sută de oameni au venit la prima slujbă din noul an. Fiecare credincios a plecat acasă cu un pachet de mâncare.

La biserica Sf. Vasile din Iași vine de ani de zile și un preot de origine americană. Este o tradiție deja pentru părintele Stephen Holley să-și înceapă aici prima zi din noul an. De opt ani stabilit în România, a urmărit cu atenție ce se întâmplă acasă, peste ocean. Vrea să mai meargă odată în Statele Unite și pentru că Sfântul Vasile, protectorul celor bolnavi, își pune încrederea în marea sărbătoare de astăzi că totul vă fi bine.

“Sfântul Vasile a fost un mare binefăcător pentru oamenii lui, nu doar spiritual, ci şi prin înfiinţarea de spitale şi locuri în care oamenii să poată veni să găsească hrană şi adăpost când erau în nevoie. Cea mai mare dorinţă a mea şi a soţiei mele este să mai vizităm odată pământul natal, să ne vedem nepoata căsătorită”, spune preotul.

Aproape 600.000 de români își serbează astăzi ziua onomastică. Majoritatea sunt bărbați, circa 500.000.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 19°C 24°C
IASI 16°C 22°C
CLUJ 17°C 20°C
CONSTANTA 17°C 18°C
CRAIOVA 20°C 24°C
BRASOV 16°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI