Sezonul Cultural România-Franța. Peste 500 de evenimente în mai mult de 100 de oraşe

Sezonul Cultural România-Franța
Sezonul Cultural România-Franța
7 martie 2019, 14:35

De data aceasta, cei doi comisari generali ai Sezonului, Andrei Țărnea, din partea României, şi Jean-Jacques Garnier, din partea Franței, s-au întâlnit cu presa şi cu parteneri la Lyon, oraş al Franței în care sunt organizate numeroase evenimente în cadrul Sezonului Cultural.

„Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când în cadrul unui Sezon Cultural se organizează o conferință de presă la Lyon pentru ca am vrut ca multe dintre evenimente sa fie organizate şi în afara marilor oraşe”, a declarat Andrei Țărnea

De altfel, „primele trei luni ale Sezonului Cultural România-Franța au reprezentat o perioadă foarte bogată în acțiuni în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes şi sunt convinsă că şi cele care urmează vor avea aceeaşi înaltă ținută calitativă”, a adăugat Consulul General al României la Lyon, Anca Opriş

Este un Sezon Cultural în care sunt privilegiați tinerii şi creațiile lor şi în care sunt implicate numeroase instituții culturale, de învățământ şi de cercetare din cele două țări. De asemenea, multe comunități sunt partenere la evenimente pe tot teritoriul francez şi român.”Entuziasmul publicului, seriozitatea partenerilor şi aparițiile în presă ne demonstrează că acest Sezon este un dialog autentic între artişti şi comunități”, a spus Jean-Jacques Garnier.

De la jumătatea lunii aprilie, acțiunile din cadrul Sezonului Cultural se vor muta în România şi vor putea fi regăsite o parte dintre evenimentele organizate în Franța. Lansarea oficială a Sezonului Cultural la Bucureşti va avea loc în data de 18 aprilie. Tot atunci, în cadrul Festivalului Spotlight de la Bucureşti vor fi prezenți 10 artişti francezi ale căror creații au fost proiectate pe clădiri la Fête des Lumières la Lyon în luna decembrie.

În iunie vor fi „Zile şi nopți de roman polițist la Bucureşti” în continuarea Festivalului „Quais du Polar” care se desfăşoară la sfârşitul lunii martie la Lyon. Organizatorii propun un proiect de colaborare între doi tineri autori, un român şi un francez, iar romanul rezultat va fi publicat în cele două țări.

În perioada 6-14 iulie, Festivalul Internațional de Textile Extraordinare (care va fi inaugurat în 15 martie în Franța la Clermont Ferrand şi la Lyon) va avea corespondent în România printr-o expoziție itinerantă din Munții Apuseni până la Marea Neagră, cu opriri în Braşov şi Bucureşti.

Desfăşurat între zilele naționale ale României şi Franței, 1 decembrie şi 14 iulie, Sezonul Cultural cuprinde peste 500 de evenimente in mai mult de 100 de oraşe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite