Sevil Shhaideh: Am adoptat Strategia generală de descentralizare; serviciile publice vor fi mai aproape de cetățeni

Guvernul a adoptat, miercuri, Strategia generală de descentralizare, avantajul acestui proces fiind aducerea tuturor serviciilor publice mai aproape de cetățeni, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene.

13 Aprilie 2017, 11:57 (actualizat 13 Aprilie 2017, 12:07) |
Guvernul a adoptat Strategia generală de descentralizare

"Strategia se referă la descentralizarea competențelor în șapte domenii, respectiv Agricultură, Educație, Sănătate, Cultură, Mediu, Tineret și Sport și Turism. (...) Autoritățile locale vor primi competențe exclusive de implementare. Tot ceea ce ține de reglementări naționale, control, inspecție rămâne atributul exclusiv al autorităților centrale. Avantajul descentralizării (...) este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetățeni", a afirmat Shhaideh.

Potrivit acesteia, în trei luni de la adoptarea strategiei, toate ministerele de linie vor aproba analize de impact, iar în maximum șapte luni se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.

DOMENIUL AGRICULTURII

Sevil Shhaideh a spus că, în domeniul Agriculturii, este vizată descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea și dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele și autorizările în privința desfășurării activităților agricole.

DOMENIUL CULTURII

"În domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesionării dării în folosință sau avizării intervențiilor la monumentele istorice de clasă B. În Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentațiilor tehnice privind construcțiile din domeniul turismului", a precizat Shhaideh.

PROTECŢIA MEDIULUI

În cazul Protecției Mediului, descentralizarea vizează elaborarea strategilor județene în domeniu, parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor/acordurilor/autorizațiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreținere și ecologizare a plajelor turistice.

ÎN SĂNĂTATE

"Ne referim la descentralizarea activităților desfășurate de direcțiile de sănătate publică, respectiv (...) încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităților sanitare din rețeaua autorităților locale. În Educație, ne referim la descentralizarea activităților extrașcolare care se desfășoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor", a explicat vicepremierul.

DOMENIUL TINRETULUI ŞI SPORTULUI

În cazul Tineretului și Sportului, descentralizarea va viza taberele școlare, cluburile școlare și cluburile sportive.

Întrebată dacă autoritățile locale au personal pregătit să se ocupe de noile competențe odată cu descentralizarea, Shhaideh a răspuns: "Nu vorbim de competențele pe care le au astăzi autoritățile locale, ci vorbim de pregătirea procesului de descentralizare. Din aceste considerente, (...) în termen de trei luni, ministerele vor analiza impactul transferului acestor competențe, fie pe palierul resurselor umane, fie pe palierul resurselor financiare".

 

sursa

agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI