Sevil Shhaideh, urmărită penal în dosarul Belina. DNA cere aviz pentru acuzarea Rovanei Plumb în același dosar

22 septembrie 2017, 11:02

Cutremur la Guvern: DNA a pus-o sub acuzare pe Sevil Shaidehh, vicepremier și ministru al Dezvoltării și cere aviz pentru urmărirea penală a Rovanei Plumb, actual ministru al Fondurilor Europene și fost ministru al Mediului. Cele două sunt acuzate de abuz în serviciu și complicitate în dosarul Belina. Procurorii susțin că lacul de la Dunăre a ajuns ilegal în proprietatea Tel Drum, deși acolo trebuia să se facă un complex turistic unde toată lumea să aibă acces.

ORA 15:00 Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare, vineri, de procurorii anticorupție în dosarul „Belina” pentru abuz în serviciu, informează DNA la solicitarea presei: „În calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale”.

În același dosar, Direcția Națională Anticorupție cere aviz Camerei Deputaților pentru efectuarea urmăririi penale față de Rovana Plumb – în prezent deputat și ministru delegat pentru Fonduri Europene – pentru complicitate la abuz în serviciu.

DNA susține că „din probele administrate a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”.

Modalitatea de adoptare a hotărârii de guvern s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, potrivit procurorilor DNA – inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice.

În anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual și HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din: Constituției României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, O.U.G. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale „Apele Române”, Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă”, precizează DNA într-un comunicat.

Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului și prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege, mai precizează procurorii DNA.

Sevil Shhaideh: „Am calitate de suspect. Mai multe detalii nu vă pot da”

Sevil Shhaideh, vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, s-a prezentat, vineri, la Direcția Națională Anticorupție. Ea a declarat la ieșirea din sediul DNA că a fost citată în calitate de suspect. Potrivit avocaților, este vorba de dosarul „Belina”.

Surse din rândul avocaților ne-au confirmat că Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu în dosarul „Belina”, a transmis corespondentul TVR Alex Costache de la sediul DNA.

Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare pentru fapte presupus comise în calitate de secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării.

În dosarul „Belina”, în luna iunie, a fost pus sub acuzare și fostul președinte al Consiliului Județean Teleorman, Adrian Gâdea, care este în acest moment secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, condus de Sevil Shhaideh.

ORA 11:28 Sevil Shhaideh a ieșit de la DNA, după aproximativ o jumătate de oră.

„Am calitate de suspect. Mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs (…) În acest moment mi s-a adus la cunoștință această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am să pot să analizez, împreună cu avocatul, documentele și pentru ce sunt acuzată”, a declarat vicepremierul la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Vicepremierul nu a răspuns la întrebarea jurnalistului TVR dacă își va da demisia din Guvern după ce a fost pusă sub acuzare în acest dosar.

Dosarul este legat de încheierea unor contracte de închiriere privind lacul Belina, care a ajuns – printr-o hotărâre de guvern – în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman și apoi la Tel Drum.

ORA 11:00 Sevil Shhaideh s-a prezentat la DNA. Am întrebat-o pe doamna Sevil Shhaideh în ce calitate a fost chemată – suspect ori martor – însă a preferat să nu ne răspundă, a spus că se grăbește. Avocata ne-a spus însă că după această audiere ne va dezvălui ce calitate are doamna Shhaideh și despre ce dosar este vorba, a transmis corespondentul TVR Alex Costache de la sediul DNA.

Sevil Shhaideh a fost audiată și în trecut în calitate de martor în mai multe dosare, inclusiv în dosarul Teldrum.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite