Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Răzvan Cuc și-au depus demisiile din cabinetul Tudose în CEx al PSD. Vineri, o nouă ședință a forului

12 octombrie 2017, 12:17

ACTUALIZARE 00.01 Sevil Shhaideh le-a mulțumit colegilor pentru susținerea lor. Ea a subliniat că și-a păstrat decizia luată încă de miercuri și și-a depus demisia.

La rândul ei, Rovana Plumb a arătat că a luat o decizie, nu la cald, că a cumpănit, și pentru că este un om bun de partid și pentru că acest partid a câștigat încrederea a milioane de oameni, programul de guvernare trebuie pus în aplicare.

„Nu am renunțat la demisie – demisia e un act unilateral, și nu mă joc”, a declarat Rovana Plumb.

Ea a subliniat că întotdeauna când au fost probleme a făcut declarații doar în forurile statutare.

„În politică nu există supărări – în politică trebuie să îți vezi de drumul tău. Întotdeauna voi rămâne membră a PSD”, a răspuns Plumb, întrebată dacă este supărată pe premierul Mihai Tudose.

Vineri, la ora 12.00, va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv.

În ședința de joi seară și Răzvan Cuc și-a prezentat demisia. El a avut o susținere solidă în Comitetul Executiv. Sunt lucruri pe care le-a făcut, dar pe care nu le-a comunicat, a subliniat președintele PSD, Liviu Dragnea. El a prezentat toate blocajele pe care le-a găsit în minister. „Dacă ar fi găsit ministerul așa cum îl va găsi noul ministrul al Transporturilor, astăzi roata în România se învârtea mult mai serios”, a subliniat Liviu Dragnea.

ACTUALIZARE 23.43 Declarații Mihai Tudose – puncte principale, în format LIVE TEXT

  • atât Sevil cât și Rovana imediat ce au primit citațiile au venit să își prezinte demisia
  • le-am oprit
  • cele două colege au ajuns la limita răbdării – în special Sevil o ține așa din decembrie
  • sper că Sevil va accepta să lucreze în aparatul guvernamental pentru că chiar este extraordinar de bună pe ce face
  • da, am spus că dau demisia dacă o cere partidul, nu am venit cu guvernul de acasă
  • nu a fost un război, nu există un câștigător
  • cam atât deocamdată

ACTUALIZARE 23.37 Declarații Liviu Dragnea – puncte principale, în format LIVE TEXT

  • a durat atât de mult pentru că au dorit să vorbească foarte mulți colegi
  • au fost discuții destul de profunde
  • toți colegii au adus argumente pentru ca cele două colege să nu plece din guvern
  • inițial, cele două colege au spus că s-au hotărât să prezinte colegilor decizia de a demisiona din guvern
  • după toate orele de discuții și după încă o discuție cu ele separat, toată lumea le-a cerut în unanimitate să rămână în guvern
  • și-au menținut decizia de a demisiona
  • nu vor să pună sub semnul întrebării posibilitatea ca PSD-ul să rămână la guvernare
  • S. Shhaideh a spus printre altele că vrea totuși să aibă demnitate, să nu mai fie acuzată că se agață de scaun
  • toată lumea a apreciat, inclusiv primul ministru, profesionalismul lor
  • Sevil a spus foarte clar că nu mai poate duce această presiune infernală – ea și familia ei
  • s-a discutat despre dorința noastră, a tuturor, de a recăpăta coerența pe care acest partid a avut-o în 2016 – în primul rând coerența comunicării – atât în interior, cât și comunicarea publică
  • a fost o supărare foarte mare că astăzi am fi putut să ne întâlnim și să discutăm despre performanțele economice din acest an
  • sperăm ca în perioada următoare să reușim să comunicăm mai bine
  • le-am spus colegilor mei că toți am greșit în ultima perioadă – toți ne-am lăsat influențați, fiecare la nivelul lui, de oameni de bine, care brusc au devenit foarte grijulii cu PSD-ul
  • PSD-ul astăzi a trecut printr-o cumpănă foarte mare
  • am discutat și despre eventualitatea ca Mihai să își dea demisia
  • eu i-am spus că nu poate lua în calcul această variantă
  • Mihai Tudose e un premier bun, un premier eficient, cu greșelile lui
  • am comunicat prost unul cu altul
  • nu mai putem face asemenea greșeli – să punem și partidul, și coaliția, și majoritatea parlamentară într-o situație limită
  • mulți dintre ei au plecat supărați pentru că nu știu ce să spună la oameni
  • să nu creadă vreo instituție, indiferent de care natură, că acest partid se lasă subjugat în activitatea politică sau guvernamentală – sub nicio formă.

ACTUALIZARE 23.35 Toți cei care au vorbit au susținut că niciunul din cei 3 nu ar trebui să demisioneze, a relatat Claudiu Manda.

ACTUALIZARE 23.31 Sunt 3 posturi de miniștri vacante, anunță Radu Moldovan, liderul PSD Bistrița.

ACTUALIZARE 23.30 Vineri va avea loc o nouă ședință a Comitetului Executiv.

Potrivit unor surse, premierul Mihai Tudose rămâne în funcție, transmite Andreea Dumitrescu la Ora de știri.

ACTUALIZARE 21.42 Ședința încă nu s-a terminat, nimeni din sala respectivă nu poate transmite ceva în afară, pentru că există un aparat de bruiaj foarte performant, astfel că nimeni din interior nu poate comunica în afară, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru România 9.

ACTUALIZARE 21.05 Miniștrii Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, Răzvan Cuc și-ar fi depus demisiile, dar conducerea PSD încă nu le-a votat, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru emisiunea România 9.

ACTUALIZARE 20.07 Premierul Mihai Tudose nu vrea să renunțe la remanierea lui Sevil Shhaideh în primul rând, pentru că aceasta este omul de încredere al lui Liviu Dragnea, a transmis Andreea Dumitrescu, de la sediul PSD. Pe lista propunerilor mai sunt și Rovana Plumb, Viorel Ilie, Răzvan Cuc și Ilan Laufer.

ACTUALIZARE 19.04 Ședința este în plină desfășurare, iar președintele Liviu Dragnea pare să fi adoptat un ton mai împăciuitor, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. A recunoscut o parte din vină pentru situația în care s-a ajuns, a dat vina pe proasta comunicare, cum a făcut de multe ori în situații de criză politică, care a dus la neînțelegeri, la această tensiune între partid și guvern, între el și premierul Mihai Tudose. Însă un lucru este foarte clar, nu își dorește să mai ajungă încă o dată în fața președintelui Klaus Iohannis cu o propunere de premier. Și premierul a făcut un pas înapoi. Potrivit informațiilor noastre, Răzvan Cuc și Ilan Laufer ar fi, în continuare, vizați de remaniere. La fel și Rovana Plumb. Rămâne de văzut cum se va tranșa problema în cazul lui Sevil Shhaideh, pe care totuși Liviu Dragnea și-ar dori să o poată păstra în guvern.

Va fi un vot care se va da pe fiecare propunere de remaniere în parte.

ACTUALIZARE 18.00 A început ședința Comitetului Executiv al PSD

ACTUALIZARE 17.16 Liviu Dragnea și Mihai Tudose au ajuns la sediul PSD. „Oricând îmi cere partidul, demisionez”, a răspuns premierul ziariștilor la întrebarea dacă mai este dispus să demisioneze, în cazul în care partidul nu va accepta remanierea propusă de el. A început ședința Comitetului Executiv al PSD.

ACTUALIZARE 17.00 Liviu Dragnea și Mihai Tudose au terminat ședința cu liderii de filiale și se îndreaptă spre sediul din Kiseleff, unde va începe întâlnirea Comitetului Executiv al PSD.

ACTUALIZARE 15.36 Declarații Călin Popescu Tăriceanu, președinte ALDE:

Primul considerent luat în discuție a fost al necesității de a  ne afirma dorința de  a menține actuala coaliție guvernamentală, de a acorda sprijin pentru guvernul de coaliție.

– Considerăm că e dreptul primului ministru să propună, dacă e necesar, remanierea guvernului. E de preferat ca acest lucru să îl aflăm nu din public, ci să se discute în interiorul coaliției.

– Considerentele au fost legate de competență și de acțiunea DNA-ului, care a deschis o serie de dosare unora dintre membrii guvernului. Au apărut multe informații și  despre abuzurile unora din interiorul DNA. Ne întrebăm care mai e respectul pentru lege și pentru Constituție.

– DNA și-a pierdut credibilitatea. Nu putem accepta ca DNA să facă guvernul așa cum îi convine.

– Noi am luat o decizie prin care sprijinul politic pentru ministrul nostru (Viorel Ilie, n.r) este menținut, nu sunt de acord cu vreo propunere de demisie. În Senat a avut loc un vot pe baza solicitării de urmărire penală, iar acest vot a fost de respingere. Deci nu există niciun argument. Ne menținem poziția, i-o voi comunica și domnului prim ministru.

ACTUALIZARE 15.20 Potrivit unor surse, premierul Mihai Tudose și liderul PSD, Liviu Dragnea, se întâlnesc la această oră cu liderii de filiale.

ACTUALIZARE 14.05 A început ședința ALDE, în care urmează să se hotărască ce va face formațiunea în privința ministrului Viorel Ilie, unul dintre cei pe care premierul îl dorește remaniat. Cei din ALDE nu doresc, însă, plecarea ministrului lor din guvern și chiar ar pune problema părăsirii coaliției de guvernare, în cazul în care premierul va insista cu remanierea acestuia, a transmis reporterul Andreea Dumitrescu pentru Telejurnalul de la ora 14.00. La ora 16.00 urmează să fie o ședință a coaliției de guvernare, iar la ora 17.00  Comitetul Executiv Național al PSD, care va discuta situația remanierii guvernamentale.

În cadrul ședinței se vor tranșa și raporturile Guvern — partid, după cum a anunțat marți premierul Mihai Tudose, la finalul unei întâlniri cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

S-a hotărât și sunt de acord ca decizia finală să fie luată în forul statutar, de exemplu CExN. Joi după-amiază îl facem (…) pe următoarele direcții clare: raporturile dintre Guvern și partid, plecând de la premisa că Guvernul este un Guvern politic, dar, la nivelul de implicare al anumitor structuri din partid în activitatea guvernamentală, lucrurile trebuie clarificate. Am stabilit împreună zona de remanieri-remaniabili, a explicat șeful Executivului.

În jurul orei 14.00 are loc o întâlnire formală  la ALDE pentru a se discuta situația lui Viorel Ilie.

Potrivit unor surse politice, Sevil Shhaideh ar putea fi înlocuită de Marcel Ciolacu, dar nu ar fi exclusă nici Sirma Caraman, secretarul de stat care a reprezentat-o la ultima şedinţă de guvern înainte de remaniere. În locul Rovanei Plumb ar putea ajunge Marius Nica, iar în locul lui Răzvan Cuc ar putea veni Gabriel Vlase.

Remaniere să fie, dacă în acest fel guvernarea va da rezultate –  este reacția președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului spune că premierul Mihai Tudose i-a prezentat opțiunile sale. Iohannis a cerut din nou ca din Executiv să nu facă parte persoane cu probleme penale și a trimis un avertisment voalat către liderii PSD, în cazul în care și acest guvern va fi demis sau își depune mandatul:  „Trebuie să fim foarte serioși aici. Dacă și acest Guvern ar cădea, atunci cu siguranță ar trebui să-mi pun întrebarea la modul extrem de serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze. Deocamdată nu suntem în această situație”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite