Sesizarea PNL la CCR asupra legii privind suspendarea rambursării creditelor, discutată pe 6 mai

Curtea Constituţională a României (CCR) ia în discuţie pe 6 mai sesizarea PNL asupra legii privind suspendarea rambursării creditelor, au precizat, marţi, pentru AGERPRES, oficiali ai instituţiei.

07 Aprilie 2020, 10:35 (actualizat 07 Aprilie 2020, 10:39) |
Curtea Constituțională

Liberalii menţionează în sesizarea transmisă, luni, CCR că Parlamentul a încălcat principiul cooperării loiale în relaţia cu Guvernul, precum şi mai multe dispoziţii ale Constituţiei prin adoptarea propunerii legislative pentru suspendarea rambursării creditelor.

Semnatarii menţionează că, deşi Guvernul a adoptat OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori, care a intrat în vigoare în 30 martie, cinci parlamentari au înregistrat în aceeaşi zi la Senat propunerea legislativă cu acelaşi obiect de reglementare. Totodată, această propunere legislativă a fost introdusă pe ordinea de zi a Senatului, nu şi OUG 37/2020.

De asemenea, liberalii consideră că Parlamentul, cu prilejul adoptării legii de aprobare a OUG nr. 37/2020, urma să aibă posibilitatea modificării dispoziţiilor prevăzute de această ordonanţă de urgenţă. "Soluţia introducerii pe ordinea de zi a şedinţei plenului Senatului şi începerea procedurii legislative cu privire la propunerea legislativă depusă la Senat sub nr. 181/30.03.2020 - neconstituţională, nelegală şi lipsită de utilitate în contextul existenţei acestei posibilităţi pentru autoritatea legiuitoare", se mai arată în document.

Liberalii susţin că, în urma intrării în vigoare a decretului preşedintelui României privind starea de urgenţă în faţa riscului de infecţie cu coronavirusul SARS-CoV-2, este necesară adoptarea unor măsuri precum cele ce fac obiectul OUG nr. 37/2020 pe calea ordonanţelor de urgenţă ale Guvernului "pentru a nu permite producerea unor vătămări iremediabile, ocazionate de întârzieri în adoptarea unor măsuri necesare, de interes public".

"Din analiza procesului legislativ, astfel cum rezultă din fişele celor două proiecte de acte normative, înregistrate la Senat, este evidentă încălcarea de către Parlament a principiului cooperării loiale în relaţia cu Guvernul, precum şi a dispoziţiilor legale evocate", se arată în document.

Liberalii mai susţin că adoptarea propunerii legislative s-a făcut "cu lipsa unei motivări reale a necesităţii intervenţiei legiuitorului", menţionând că nu a fost prezentat impactul bugetar, după cum prevede legislaţia în vigoare.

Semnatarii sesizării spun că legea a fost adoptată fără consultarea prealabilă a Băncii Naţionale a României, dar şi fără obţinerea în prealabil a avizului Consiliului Economic şi Social, fiind încălcat art.1 alin. (3) şi (5) din Constituţie. De asemenea, în sesizare se face referire la "paralelismul de acte normative şi contradicţiile legii cu OUG nr. 37/2020".

Semnatarii sesizează şi neconstituţionalitatea modalităţii de adoptare a propunerii legislative, menţionând, în acest sens, împiedicarea dezbaterilor parlamentare, imposibilitatea verificării cvorumului de şedinţă, inexistenţa vreunei garanţii cu privire la identitatea persoanelor care au exprimat votul şi încălcarea prevederilor referitoare la lipsa avizelor comisiilor parlamentare la Camera Deputaţilor şi la modalitatea de desfăşurare a şedinţelor comisiilor.

În sesizare se mai menţionează motive intrinseci de neconstituţionalitate, şi anume încălcarea principiului previzibilităţii legii.

 

 

sursa

agerpres.ro

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI -2°C -2°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 2°C -2°C
BRASOV -2°C -7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI