Sesizarea lui Călin Popescu Tăriceanu privind un conflict între Guvern și Ministerul Public, la CCR. Procurorii aşteaptă punctele de vedere

16 februarie 2017, 12:00

Este a treia sesizare care se referă la un conflict constituţional între diferite instituţii ale statului. Săptămâna trecută CCR a respins două dintre sesizări, cea formulata de CSM şi cea formulată de preşedinte.

În ceea ce priveşte cea de-a treia se sesizare, şeful Senatului acuză faptul că în momentul de faţă există un conflict instituţional între Guvern, pe de o parte, şi Ministerul Public reprezentat de DNA, de cealaltă parte. Este vorba de demersurile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție care au început anchetarea circumstanțelor în care a fost elaborat proiectul nocivei Ordonanțe de Urgență nr. 13 privind modificarea Codului penal și Codului de procedură penală.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu această anchetă reprezintă o problemă deoarece echivalează cu o uzurpare a atribuţiilor Guvernului, prin Ministerul Justiţiei. El susţine că în domeniul politicii penale, numai Guvernul şi parlamentul au competenţe de a veni cu astfel de măsuri şi nu Ministerul Public prin DNA.  Co-președintele ALDE cere Curţii Constituţionale să statueze că organele de urmărire penală nu pot ancheta oportunitatea elaborării unor acte normative.

Este aşteptat ca CCR să stabilească un termen după ce va primi punctele de vedere ale instituţiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite