Sesiunile de cursuri online, vulnerabile la atacuri cibernetice. Specialist: În majoritatea cazurilor vorbim despre neconfigurarea corespunzătoare a acelei sesiuni

Pentru securitate cibernetică
Pentru securitate cibernetică
16 septembrie 2020, 14:34

„Reînceperea cursurilor în România readuce în prim plan problemele de securitate a informaţiei, în special pentru că activitatea se desfăşoară deopotrivă online, iar unităţile de învăţământ au libertatea de a alege platforma cu care să lucreze. Aşa cum ştim, unele sunt vulnerabile la atacuri, însă în majoritatea cazurilor nu vorbim despre o exploatare complexă a vulnerabilităţii, ci de o neconfigurare corespunzătoare a acelei sesiuni.

De multe ori, neglijenţa sau reaua voinţă duc la postarea online a parolei pentru acel curs. În plus, moderatorul sesiunii ar trebui în acelaşi timp să blocheze accesul nevalidat la curs şi, totodată, să oprească posibilitatea de a partaja informaţii sau ecranul calculatorului cu ceilalţi participanţi.

Noi am publicat în primăvară pe site-ul cert.ro şi pe canalele noastre de social media recomandări şi materiale informative în acest sens, materiale care pot fi studiate şi descărcate. Vom reveni cu siguranţă cu o campanie de informare online”, a spus Rotariu.

Un incident de securitate cibernetică a fost semnalat, la începutul acestui an şcolar, la Şcoala Gimnazială „I. G. Duca’ din Bucureşti, unde hackerii au reuşit să întrerupă ora de muzică predată online, conform Digi 24.

CERT-RO a precizat, pentru Agerpres, că, până la momentul actual, nu a primit vreo sesizare despre acest incident.

Experţii în securitate cibernetică ai CERT-RO au atras atenţia în ultimele luni, asupra riscurilor la care se expun utilizatorii de Internet atunci când accesează platformele online fără a a-şi lua măsurile de siguranţă.

Astfel, este bine de ştiut că atunci când o persoană iniţiază o videoconferinţă şi are rolul de gazdă, are la îndemână activarea opţiunii de urmărire a atenţiei celorlalţi participanţi, primind notificări dacă aceştia nu acordă atenţie ecranului mai mult de 30 de secunde.

De asemenea, indiferent dacă utilizatorii citesc e-mail-ul, lucrează la un fişier, la un raport sau chiar nu sunt atenţi şi efectuează alte activităţi pe internet, gazda apelului video primeşte o notificare despre acest lucru.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite