Sesiunea parlamentară s-a încheiat, însă aleșii au lăsat la sertar proiecte importante, care au stârnit controverse cel puțin în ultimul an

Legea privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cea care le interzice deținătorilor titlurilor de doctor să renunțe la acestea sau cea prin care aleșii urmau să fie aspru sancționați pentru absențele nemotivate, sunt doar câteva dintre proiectele care au rămas blocate în comisiile de specialitate. Nici proiectele care dau o nouă formă legilor justiției nu au fost discutate de parlamentari în sesiunea care tocmai s-a încheiat, întrucât sunt încă pe circuitul de avizare.

01 Iulie 2022, 19:21 (actualizat 01 Iulie 2022, 19:39) Știrile TVR |

După ce judecătorii CCR au decis că legea care a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor este neconstituţională, deputații și senatorii din partidul Forța Dreptei, condus de Ludovic Orban, au depus un nou proiect menit să-i lase pe aleși fără acest privigeliu. Însă legea a rămas pe lista restanțelor.

Ludovic Orban, preşedinte Forţa Dreptei: Statul român, pe timpul vacanței parlamentare, va trebui să plătească pensii speciale pentru parlamentari de aproximativ 12 milioane de lei. Majoritatea parlamentară a considerat că nu este o urgență, deși am trimis o scrisoare către cei doi președinți și am solicitat dezbaterea în procedura de urgență.

La sertar, în sesiunea parlamentară care tocmai s-a încheiat a rămas și alt proiect important, al liderilor USR, care-i vizează pe cei care au plagiat teza de doctorat și care vor să renunțe la acest titlu dacă sunt luați în vizor de anchetatori.

Ștefan Pălărie, senator USR: A rămas restantă o lege proaspătă, de anul acesta, prin care să se abroge posibilitatea de a renunța la titlul de doctorat, obținut în baza unei susțineri a lucrării de doctorat în fața comisiei. Această inițiativă a avut, în prima etapă, un vot unanim de susținere din partea tuturor membrilor din comisie. Ar fi trebuit să ajungă în plenul senatului, cu vot. A fost reîntoarsă la comisie.

Aleșii au tergiversat și parcursul legii anti-chiul, depusă în Parlament la începutul anului de deputatul PNL, Sebastian Burduja.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Cea care sancționează colegii deputați care lipsesc nemotivat de la lucrările Parlamentului, de la plen. Era vorba de o creștere de zece ori a cuantumului sancțiunii. Până la 10% pe fiecare absență nemotivată, penalitate din îndemnizația respectivului coleg.

Nici modificările la Legile Justiției nu sunt dezbătute de deputați și senatori pentru că acestea sunt încă pe traseul de avizare dintre ministere.

Liderii coaliției și-au asumat în PNRR că vor aproba forma actualizată a legilor justiției până în trimestrul al doilea din 2023.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI