În premieră, anul acesta, toate examenele teoretice vor fi susţinute sub forma unor teste grilă, date pe tabletă, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa" din Iaşi. Întrebările elaborate din timp de cadrele didactice au fost stocate într-o bază specială de date, iar studenții obțin notele pe loc, corectura fiind asigurată de un soft integrat.
Reprezentanţii universităţii ieşene spun că, probabil, metoda de examinare va deveni una standard pe viitor.
Cel mai mare avantaj al examenelor digitale constă în faptul că studenții au posibilitatea de a-şi programa examenul oricând doresc, într-un interval de timp prestabilit. La conectarea pe tabletă, fiecare student accesează o grilă de întrebări, cu răspuns simplu sau multiplu.
Setul de întrebări este redat aleatoriu de programul informatic din baza de întrebări pentru fiecare disciplină. În funcţie de materie şi numărul de cursuri semestriale, o grilă poate avea între 20 şi 80 de întrebări, iar timpul de răspuns variază între 30 şi 105 minute.
Pentru a face posibilă sesiunea digitală de examene, UMF Iași a investit aproape 800.000 euro în achiziționarea de tablete necesare pentru examinare, soft dedicat, infrastructură hardware și software, rețea și routere WIFI. În plus, a fost necesar un efort considerabil și din partea profesorilor, care au realizat baza cu enunțuri și variante de răspuns.
În această sesiune, studenții au primit la fiecare materie o notă pentru activitatea din timpul anului, care reprezintă 20% din rezultatul final.
Au urmat examenele practice eliminatorii, notate cu ADMIS sau RESPINS. Ultima etapă este testarea digitală care reprezintă 80% din nota finală.