Serviciul secret al Rusiei susține că o ucraineancă a ucis-o pe Daria Dughina. Suspecta ar fi fugit în Estonia

Serviciul secret al Rusiei susține că o ucraineancă ar fi ucis-o pe Daria Dughina
Serviciul secret al Rusiei susține că o ucraineancă ar fi ucis-o pe Daria Dughina
22 august 2022, 15:51

ACTUALIZARE O slujbă religioasă va avea loc marți, în memoria Dariei Dughina.

ACTUALIZARE Kievul neagă informațiile vehiculate în presa rusă, care afirmă că femeia-agent care a pus la cale asasinatul Dariei Dughina ar fi făcut parte din regimentul Azov.

ACTUALIZARE Filosoful şi ideologul rus Aleksandr Dughin a acuzat luni Ucraina pentru asasinarea fiicei sale.

”Ea era o frumoasă fată ortodoxă, patrioată, corespondent militar, expertă la posturi centrale şi filosof. Discursurile şi relatările sale au fost mereu profunde, întemeiate şi cumpătate. Niciodată nu a îndemnat la violenţă şi război. Era o stea ascendentă la începutul călătoriei sale”, şi-a descris Dughin fiica în vârstă de 30 de ani, adăugând că ”duşmanii Rusiei au ucis-o josnic, mişeleşte”.

După acest atentat, care pare să-l fi vizat de fapt pe el, ideologul Kremlinului a îndemnat la ”victorie” în războiul împotriva Ucrainei. ”Dar noi, poporul nostru, nu putem fi răpuşi nici măcar de asemenea lovituri grele. Inimile noastre tânjesc la mai mult decât răzbunare sau pedeapsă. Este prea puţin, nu este calea rusească. Avem nevoie de Victoria noastră. Fiica mea şi-a lăsat viaţa de fecioară pe propriul altar. Deci învingeţi, vă rog!”, a transmis Dughin pe canalul de Telegram al prietenului său Konstantin Malofeev, relatează Agerpres.

ACTUALIZARE Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a răspuns pe Twitter acuzației din partea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) că serviciile de informații ucrainene sunt responsabile pentru uciderea Dariei Dughina:

„Propaganda rusă trăiește într-o lume fictivă. Femeia și copilul ei de 12 ani au fost „desemnați” responsabili pentru aruncarea în aer a mașinii propagandistei Dughina. În mod surprinzător, nu au găsit „viza estonă” la fața locului”.

_________________________________________

Cazul asasinării jurnalistei Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideolog al Kremlinului, a fost soluţionat, a anunţat luni Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB), conform căruia asasinatul a fost executat de o femeie membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia, relatează Reuters şi CNN, citând agenţiile de presă ruse.

Potrivit FSB, ”crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene”, iar autorul ei a fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa, Sofia Şaban, născută în 2010. ”În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură ‘Tradiţii’, unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare”, a stabilit serviciul secret rus.

”Pe 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia”, detaliază FSB.

Pentru a-şi planifica crima şi a culege informaţii despre stilul de viaţă al Dariei Dughina, Vovk a închiriat un apartament la Moscova în aceeaşi clădire unde locuia şi victima. În spionarea Dariei Dughina agenta ucraineană a folosit şi un autoturism Mini Cooper, căruia i-a schimbat mai multe plăcuţe de înmatriculare. Astfel, potrivit FSB, la intrarea în Rusia vehiculul avea un număr de înmatriculare al ‘Republicii Populare Doneţk’ (provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, n.red.), la Moscova a circulat cu un număr kazah, iar la ieşirea din Rusia vehiculul avea un număr ucrainean.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară, după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în final a plecat cu o altă maşină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite