Serviciul de Telecomunicații Speciale testează un nou sistem de localizare a apelurilor de urgență

11 februarie 2020, 19:51

Serviciul de Telecomunicații Speciale testează, de la începutul anului, la nivelul Capitalei și al județului Ilfov, un sistem de localizare în cazul apelurilor la 112. Tehnologia este numită AML și permite aflarea poziției celor care apelează serviciul de urgență în doar câteva secunde, cu o precizie extrem de mare.

Șeful Direcției 112 din STS susține că discuții despre noua tehnologie existau și înainte de cazul Caracal, însă lasă de înțeles că evenimentele tragice au forțat aprobarea cadrului legislativ necesar implementării.

În cazul de Caracal, limitele sistemului s-au văzut cel mai bine în dispeceratul poliției din Caracal. Polițistul aflat în tură lucra în momentul acela pe o tehnică extrem de veche, rudimentară, care făcea imposibilă conectarea în timp real a tuturor autorităților care ar fi putut ajuta într-un caz de dispariție complex.

Tehnica de generație nouă exista, însă fusese mutată înainte într-un alt post de poliție. Surse judiciare susțin că funcționarea acelei stații de lucru în Caracal ar fi putut ușura căutarea și găsirea Alexandrei Măceșanu. Întrebat de această situație, șeful Direcției 112 din STS a ales tăcerea.

Specialiștii STS spun că localizarea prin sistemul AML este redusă la câțiva metri până la câțiva zeci de metri, în funcție de puterea semnalului telefonului.

Odată ce testarea din Capitală va fi încheiată, va urma implementarea la nivel național.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite