Serviciile ucrainene de informații: Rusia plănuiește un atac sub steag fals asupra centralei nucleare Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie / Twitter
Centrala nucleară Zaporojie / Twitter
19 august 2022, 13:05

Agenția ucraineană de informații militare a declarat că a deține informații conform cărora Moscova le-a ordonat lucrătorilor săi de acolo să nu se prezinte la serviciu.

Centrala nucleară, aflată lângă linia frontului în orașul central ucrainean Enerhodar, a fost supusă atacului în repetate rânduri în ultimele săptămâni, Ucraina și Rusia acuzându-se reciproc de bombardamente. Imagini video realizate de o dronă deasupra sitului au arătat vehicule de luptă blindate rusești și camioane cu muniție fiind mutate în halele turbinelor reactorului, într-o aparentă încercare de a le folosi drept scut.

The Times a obținut anterior o înregistrare video și o mărturie care sugerează că forțele ruse au organizat atacuri sub steag fals pentru a întrerupe conexiunea centralei la rețeaua electrică ucraineană și pentru a eroda sprijinul vestic pentru Kiev.

Igor Kirillov, șeful forțelor de apărare radioactivă, chimică și biologică ale Rusiei, a susținut joi că sistemele de sprijin de rezervă ale centralei au fost avariate în urma bombardamentelor. Într-o prezentare folosind diapozitive, el a sugerat că Germania, Polonia și Slovacia vor fi acoperite cu material radioactiv dacă ar avea loc un accident la centrală, cea mai mare din Europa.

Kirillov nu a oferit detalii despre pagubele deja suferite, dar s-a speculat că se referea la generatoarele diesel care pompează lichid de răcire în reactoare în cazul întreruperii curentului electric.

Rusia a amenințat că va închide centrala, care furnizează surplus de energie electrică Europei, putând întrerupe curentul pentru milioane de oameni din împrejurimi.

Reactoarele sunt acoperite în straturi groase de oțel și beton, dar o explozie în sala turbinelor unde au fost văzute vehiculele militare rusești ar putea provoca un incendiu care ar distruge sistemele de răcire ale reactorului, provocând o scurgere de radiații.

Acest lucru ar duce la un dezastru nuclear de amploarea incidentului de la Fukushima, Japonia, în 2011, a declarat Petro Kotin, directorul Energoatom, compania de energie nucleară din Ucraina.

Ucraina a efectuat exerciții de răspuns în caz de urgență nucleară în regiunea Zaporojie, ca parte a planurilor pentru cel mai rău scenariu.

Aproximativ 500 de militari ruși din garda personală a lui Putin, Rosgvardia, sunt staționați la centrală, împreună cu aproximativ 20 de specialiști nucleari de la Kremlin. Împreună, ei supraveghează munca a câteva sute de angajați ucraineni.

UE, G7 și 42 de țări au cerut Rusiei să-și retragă imediat trupele din zonă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a purtat discuții joi în orașul Liov din vestul Ucrainei cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, și președintele turc Recep Tayyip Erdogan. El a spus mai târziu că au discutat despre „tema șantajului nuclear al Rusiei”, adăugând: „Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecințe catastrofale globale pentru întreaga lume. Prin urmare, ONU trebuie să asigure securitatea acestui obiect strategic, demilitarizarea lui și eliberarea completă de trupele ruse.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite