Serviciile de informații britanice: Armata rusă este într-o situație disperată și rămâne fără muniție

11 octombrie 2022, 17:42

În una dintre rarele sale apariții publice, Șir Jeremy Fleming a vorbit despre situația în care se află armata Federației Ruse, după mai bine de șapte luni de război în Ucraina.

”Credem că Rusia duce lipsă de muniţie şi, în mod sigur, rămâne fără prieteni. Şi am văzut, în urmă declaraţiei privind mobilizarea, că duce lipsă şi de trupe. Cred că răspunsul este foarte clar: comandanţii ruşi sunt îngrijoraţi din cauza maşinăriei lor militare. Ei sunt, cuvântul folosit de mine, disperaţi şi putem observa această disperare în multe niveluri ale societăţii ruse şi în cadrul maşinăriei militare”, a declarat Sir Jeremy Fleming, directorul Agenţiei de Informaţii şi Securitate Cibernetică.

Fleming a spus că Vladimir Putin a făcut o serie de greșeli, în modul în care a condus războiul, din cauza puterilor sale nelimitate. În opinia sa, situația de pe front este chiar disperată. Însă nu atât de disperată ca să ducă la folosirea armei nucleare, despre care au vorbit și Vladimir Putin și fostul președinte rus Dimitri Medvedev.

La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a spus: ”Preşedintele (Rusiei) a spus în repetate rânduri că doctrina noastră nucleară vizează exclusiv măsuri de represalii menite să prevină distrugerea Federaţiei Ruse ca rezultat al al loviturilor nucleare directe sau folosirea de alte arme care ameninţă însăşi existenţa statului rus.”

”Orice discuţie despre armele nucleare este foarte periculoasă şi trebuie să fim foarte atenţi despre cum vorbim despre acest lucru. Este clar pentru mine că, în timp ce ar putea să nu ne placă şi să avem repulsie de modul în care maşinăria militară rusă şi preşedintele Puțîn conduc acest război, ei rămân în cadrul doctrinei pe care o cunoaştem, inclusiv în privinţa armelor nucleare”, a mai spus Jeremy Fleming.

În pofida recentelor amenințări ale lui Vladimir Putin, Washingtonul consideră că Moscova nu va folosi armă nucleară pe front.

”Nu am văzut nici un motiv pentru a ne ajusta poziţia noastră strategică nucleară şi nici nu avem indicaţii potrivit cărora Rusia se pregăteşte pentru o folosire iminentă a armelor nucleare”, susține Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Ultima mutare strategică a Moscovei a fost desemnarea generalului Serghei Surovkin în funcția de comandant suprem al forțelor armate rusești din Ucraina. Presă occidentală subliniază că este cea de a treia numire importantă, în cadrul armatei ruse, în decurs de o săptămână. Iar ministerul britanic al Apărării a spus că numirea generalului este un efort de a îmbunătăţi situaţia, însă noul comandant s-ar putea confrunta cu problemele de pe front.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite