Servicii de prevenție decontate | Adela Cojan, președintele CNAS: Diabetul, hipertensiunea arterială, cancerele în stadii inițiale nu dor și-atunci oamenii nu merg la doctor

Lipsa politicilor sanitare coerente și birocrația ne omoară cu zile. Un proiect experiment derulat în această toamnă și organizat de Alianța Pacienților Cronici din România a scos la iveală cât de departe suntem în mediul rural din România de conceptul de prevenție. Aproape jumătate dintre cele peste 1.200 de persoane care au beneficiat de controale amănunțite făcute de medici și volutari sunt obeze, 69% au glicemii de prediabet şi diabet iar 55 dintre acestea au aflat că au diabet deja instalat. Și situația nu arată prea bine nici la orașe. În Suceava, de exemplu, pacienții care vor să facă analizele gratuite decontate de Casa de Sănătate trebuie să aștepte până la finalul lunii decembrie. Nu doar noi suntem bolnavi, ci și sistemul. Adela Cojan președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a vorbit despre toate aceste probleme la “3 Ceasuri Bune”.

21 Septembrie 2022, 14:06 (actualizat 21 Septembrie 2022, 14:08) Știrile TVR |

Șefa CNAS a precizat că există servicii de prevenție care sunt decontate medicilor de familie și face apel la oameni, chiar dacă se simt sănătoși, să meargă să își facă aceste analize gratuite.

“Începând de anul acesta, din luna aprilie, în contractul-cadru și în normele de aplicare ale acestuia deja am introdus serviciile de prevenție, care sunt decontate medicilor de familie. Este vorba despre un set de trei consultații însoțite de un set de analize uzuale de laborator, cu ajutorul cărora pot fi depistate din timp anumite maladii. Este o invitație pe care o facem asiguraților noștri, chiar dacă sunt sănătoși, pentru că diabetul zaharat nu doare, hipertensiunea arterială nu doare, cancerele în stadii inițiale cu diverse localizări nu dor, deci nu mergem la doctor. Este o dată pe an inclusă această obligație a asiguraților de peste 40 de ani de a-și efectua aceste investigații paraclinice, iar pentru cei între 18 și 40 de ani, o dată la trei ani. Este o schimbare de paradigmă în sistemul medical. (...) Aceste analize de prevenție sunt gratuite pot fi efectuate de laboratoare la nivelul efectiv realizat, deci se pot depăși valorile de contract”, a informat Adela Cojan.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI