Servicii de prevenție decontate | Adela Cojan, președintele CNAS: Diabetul, hipertensiunea arterială, cancerele în stadii inițiale nu dor și-atunci oamenii nu merg la doctor

21 septembrie 2022, 14:06

Șefa CNAS a precizat că există servicii de prevenție care sunt decontate medicilor de familie și face apel la oameni, chiar dacă se simt sănătoși, să meargă să își facă aceste analize gratuite.

“Începând de anul acesta, din luna aprilie, în contractul-cadru și în normele de aplicare ale acestuia deja am introdus serviciile de prevenție, care sunt decontate medicilor de familie. Este vorba despre un set de trei consultații însoțite de un set de analize uzuale de laborator, cu ajutorul cărora pot fi depistate din timp anumite maladii. Este o invitație pe care o facem asiguraților noștri, chiar dacă sunt sănătoși, pentru că diabetul zaharat nu doare, hipertensiunea arterială nu doare, cancerele în stadii inițiale cu diverse localizări nu dor, deci nu mergem la doctor. Este o dată pe an inclusă această obligație a asiguraților de peste 40 de ani de a-și efectua aceste investigații paraclinice, iar pentru cei între 18 și 40 de ani, o dată la trei ani. Este o schimbare de paradigmă în sistemul medical. (…) Aceste analize de prevenție sunt gratuite pot fi efectuate de laboratoare la nivelul efectiv realizat, deci se pot depăși valorile de contract”, a informat Adela Cojan.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite