Serurile anti-COVID adaptate noilor variante de virus ar putea fi aprobate în septembrie. În România, chiar de luna aceasta ar putea fi redeschise centrele de vaccinare din spitale

11 august 2022, 21:20

Medicii speră ca la sfârşitul lui septembrie sau în octombrie să fie disponibile şi în ţara noastră noile vaccinuri anti-COVID adaptate pentru Omicron, dacă vor primi aprobarea la nivel european.

Varianta BA.5 a virusului este de 5 ori mai transmisibilă decât cea iniţială, iar în lipsa protecţiei, vârstnicii şi cei cu boli cronice pot ajunge şi la ce e mai rău. 27 au murit numai în ultima zi.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul „Matei Balş”:Să nu uităm că suntem totuși în plină perioadă de pandemie, că oamenii se infectează și că riscul pentru cei care sunt vulnerabili este să facă totuși o formă severă. Au nevoie de un plus de protecţie. (…) Nimeni nu are garanţia că va face sigur o formă uşoară.”

Prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie:Acest virus este total imprevizibil. (…) De la modificări de tensiune arterială, la modificări de ritm cardiac, la modificări de glicemie, sunt N probleme care pot să apară în timpul bolii acute, şi tot aşa o paletă largă de probleme, de la simptome neurologice până la sindrom inflamator şi simptome cardio-pulmonare în perioada post-COVID. (…) Este o infecţie de evitat.

Specialiştii sunt fermi. Cei vulnerabili care nu s-au vaccinat deloc ori nu şi-au făcut rapelul sau boosterul, care riscă cel mai mult să ajungă la ATI şi chiar la deces din cauza COVID ar trebui să-şi mărească protecţia cu dozele pe care le avem acum. După câteva luni, vor putea face şi vaccinul cel nou.

Prof. dr. Emilian Damian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: „Producătorii afirmă că protecţia pentru formele grave de boală va fi înaltă, va fi o protecție înaltă faţă de formele moderate și cu siguranță că se doreşte şi o protecţie importantă faţă de infecţie.”

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecţionist, director medical Institutul „Matei Balş”:Sunt țări unde s-a recomandat doza a patra după 3 luni sau 6. (…) Este evident pentru oricine vrea să se uite că în orice secție de terapie intensivă, procentul celor care au fost de exemplu vaccinaţi cu schemă completă este un procent mic, undeva de 10%.”

Oamenii se pot vaccina acum la medicii de familie care au contracte pentru vaccinare cu casa de asigurări. Mulţi doctori aşteaptă însă să aibă mai mulţi doritori, ca să nu li se impute dozele rămase nefolosite.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Doza a treia este disponibilă la medicul de familie şi în curând va fi disponibilă şi în centrele de vaccinare pe care le vom organiza în unităţi sanitare din toată ţara. (…) De când o să apară o ordonanţă. (…) Probabil că în această lună.”

La Institutul „Matei Balş” din Capitală s-a redeschis deja centrul de vaccinare anti-COVID. Doritorii pot veni aici de luni până vineri, între orele 08.00 şi 15.00. La nivel naţional, interesul pentru imunizări scade continuu. Doar 3.700 au fost în toată săptămâna trecută, majoritatea cu rapel sau doza a patra. Mulţi aşteaptă noile vaccinuri adaptate variantelor de Omicron care au cauzat valul de îmbolnăviri din ultima perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite