Sergio Mattarella a fost reales președinte al Italiei pentru un al doilea mandat. Mesaj de felicitare din partea președintelui României, Klaus Iohannis

30 ianuarie 2022, 09:22

Sergio Mattarella, în vârstă de 80 de ani, al cărui mandat urma să se încheie pe 3 februarie, a fost reales pentru un al doilea mandat de 7 ani, obţinând majoritatea absolută de 505 de voturi din partea celor 1.009 senatori, deputaţi şi responsabili regionali chemaţi să voteze.

În zilele de dinaintea acestui vot, nu era clar dacă Mattarella va candida din nou. Iniţial, el respingea această idee.

„Vreau să-i mulţumesc preşedintelui Matterella pentru decizia lui (de a candida), aceasta este o decizie de generozitate pentru Italia. Aceasta este o zi frumoasă pentru Italia”, a declarat liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, înainte de vot.

Premierul Mario Draghi a avut o convorbire sâmbătă cu Mattarella şi i-a spus că trebuie să rămână în funcţie „pentru binele şi stabilitatea ţării”, a indicat o sursă guvernamentală citată de Agerpres.

Mult timp considerat drept favorit, premierul Mario Draghi şi-a văzut şansele diminuându-se, numeroşi parlamentari refuzând să voteze în favoarea sa de teama că se va sparge coaliţia guvernamentală, amestecând dreapta şi stânga, ceea ce ar fi dus la declanşarea alegerilor legislative anticipate.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare lui Sergio Mattarella.

„Am fost încântat să aud vestea realegerii președintelui Sergio Mattarella, un prieten al României căruia i-am apreciat foarte mult ideea sa politică despre Europa. Să continuăm să lucrăm pentru țările noastre și pentru Europa!”, a scris președintele.

Preşedintele Italiei, ales pentru 7 ani, nu are decât un rol onorific, dar poate avea o influenţă decisivă asupra desemnării premierului şi poate dizolva Parlamentul. De asemenea, el prezidează Consiliul Superior al Magistraturii, numeşte o treime dintre membrii Curţii Constituţionale şi dispune de dreptul de graţiere.

Doar unul dintre foștii președinți ai Italiei, Giorgio Napolitano (2006-2015), a mai obţinut până acum un al doilea mandat.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite