Serghei Narîşkin, șeful spionajului extern rus: SUA și Polonia complotează pentru a diviza Ucraina

Serghei Narâşkin
Serghei Narâşkin
28 aprilie 2022, 17:23

Serghei Narâşkin, şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), a declarat că dispune de informaţii operative, care nu au mai fost publicate până în prezent, potrivit cărora Statele Unite şi Polonia, aliate în cadrul NATO, ar complota pentru a restabili controlul polonez asupra unei părţi din vestul Ucrainei.

„Conform datelor operative primite de SVR, Washingtonul şi Varşovia lucrează la planuri privind stabilirea unui control militar şi politic strâns al Poloniei asupra (fostelor) sale posesiuni istorice din Ucraina”, susţine Narâşkin în una din rarele declaraţii publicate de SVR.

Polonia a guvernat unele teritorii care în prezent fac parte din Ucraina în diferite perioade în trecut, cel mai recent între cele două războaie mondiale. Vestul Ucrainei, inclusiv oraşul Liov (Lvov), au fost absorbite de Uniunea Sovietică la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

SVR susţine că SUA ar discuta cu Polonia despre un plan potrivit căruia forţe poloneze de „menţinere a păcii”, fără mandat NATO, ar urma să intre în zone din vestul Ucrainei, unde riscul unei confruntări cu forţele ruse este redus.

SVR, care după prăbuşirea URSS în 1991 şi-a asumat majoritatea responsabilităţilor KGB-ului din perioada sovietică în ceea ce priveşte spionajul extern, nu şi-a făcut publice dovezile, iar Reuters nu a putut să le verifice.

Ministerul polonez de Externe nu a fost disponibil imediat pentru a comenta afirmaţiile lui Narâşkin.

Polonia este unul dintre cei mai fervenţi susţinători ai Ucrainei în rezistenţa acesteia la invazia rusă, trimiţând armament peste graniţă şi primind peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni.

Senatorul rus Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a declarat şi el joi că Polonia ar intenţiona să-şi stabilească controlul asupra unei părţi a Ucrainei, dar nu a oferit nici el vreo dovadă care să-i susţină afirmaţia.

Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, declarase în cursul acestei săptămâni că Ucraina se îndreaptă spre fărâmiţarea în mai multe state ca urmare a ceea ce el a spus că este o încercare a SUA de a folosi Kievul pentru a submina Rusia.

Rusia numeşte războiul declanşat în Ucraina „operaţiune militară specială” cu scopul de a dezarma Ucraina şi de a o proteja de nazişti. Ucraina şi Occidentul susţin însă că acesta este un fals pretext pentru un război de agresiune neprovocat, declanşat de preşedintele rus Vladimir Putin.

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite